Kenny Tete vertrekt definitief bij Ajax. De 21-jarige rechtsback verruilt de Europa League-finalist van vorig seizoen voor een avontuur bij Olympique Lyon.

Volgens Voetbal International zet Tete, die in de afgelopen weken al veelvuldig werd gelinkt aan een transfer, binnen afzienbare tijd zijn handtekening onder een meerjarig contract in Frankrijk. Hij levert Ajax naar verluidt 5 miljoen euro op.

Tete ging deze week al niet met Ajax mee op trainingskamp naar Oostenrijk. De Amsterdammer kreeg net als linksback Mitchell Dijks van zijn club de ruimte om te onderhandelen met geïnteresseerde clubs. Naast Lyon werden Crystal Palace en Galatasaray als mogelijke nieuwe werkgever genoemd.

Bij Ajax verloor Tete onder trainer Peter Bosz de strijd om een basisplaats van Joël Veltman, die eerder vrijdag werd benoemd tot nieuwe aanvoerder van Ajax.

2014

Tete, die nog een contract tot medio 2018 had in de Arena, debuteerde in 2014 voor Ajax. Hij speelde 55 officiële wedstrijden voor de 33-voudig landskampioen en scoorde daarin één keer.

Bij Lyon wordt Tete ploeggenoot van landgenoot Memphis Depay en Bertrand Traoré, die afgelopen seizoen door Ajax werd gehuurd van Chelsea en de Londense club onlangs verruilde voor een Frans avontuur.

Na Traoré, Davy Klaassen (Everton), Pelle Clement (Reading FC), Diederik Boer (PEC Zwolle), Thulani Serero (Vitesse), Django Warmerdam (FC Groningen) en Heiko Westermann (Austria Wien) is Tete de achtste speler die Ajax verlaat.