Het geheime onderzoeksrapport uit 2014 naar mogelijke omkoping rond de toewijzing van de WK's voetbal van 2018 en 2022 is in handen gekomen van de Duitse krant Bild.

Het 430 pagina's tellende rapport van de Amerikaanse jurist Michael Garcia ligt al bijna drie jaar achter slot en grendel op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich. Het boekwerk zou bewijzen bevatten voor corruptie bij het toewijzingsproces voor de toernooien in Rusland en Qatar.

Van het Garcia-rapport is volgens de BBC een aantal kopieën gemaakt, voorzien van een watermerk en de naam van de ontvanger.

Bild beweert nu over een exemplaar te beschikken. De Duitse krant kondigde maandag aan de komende tijd met diverse onthullingen uit het rapport te komen, al zouden er geen harde bewijzen in staan.

Bobo's

Wel zou te lezen zijn dat de 10-jarige dochter van een hoge FIFA-functionaris een bedrag van liefst 2 miljoen dollar op haar rekening had gekregen.

Ook zouden drie stemgerechtigde leden van het toenmalige FIFA-bestuur op kosten van de voetbalbond van Qatar met een privévliegtuig naar een feestje in Rio de Janeiro zijn gevlogen.

Daarnaast zou een FIFA-lid een mail hebben gestuurd naar de bobo's uit Qatar, waarin hij ze feliciteerde met het binnenhalen van het WK én hen bedankte voor de 700.000 euro die ze hadden overgemaakt.

Blatter

De Amerikaanse jurist Garcia leverde in september 2014 zijn rapport in bij de FIFA. Het uitvoerend comité onder leiding van voorzitter Sepp Blatter wilde de resultaten om juridische redenen niet openbaar maken en kwam alleen met een samenvatting naar buiten. 

De FIFA zag in het onderzoeksrapport geen aanleiding om de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 over te doen. Garcia kon zich niet vinden in de conclusies die de FIFA op basis van zijn rapport trok en legde zijn functie als hoofdonderzoeker van de bond in december 2014 neer.

Onder grote druk van buitenaf besloot de FIFA enkele dagen later alsnog groen licht te geven voor publicatie van het rapport, maar wel pas als het onderzoek naar een aantal verdachte personen zou zijn afgerond. Tot op de dag van vandaag is dat niet gebeurd.