Aanklager wil Messi kans bieden om celstraf af te kopen

Lionel Messi kan mogelijk zijn openstaande celstraf van 21 maanden afkopen met een boete van 255.000 euro. De openbaar aanklager van Barcelona staat niet onwelwillend tegenover een dergelijke schikking met de voor belastingfraude veroordeelde Argentijnse sterspeler.

Messi werd in juli door een Spaanse rechter schuldig bevonden aan belastingfraude. De aanvaller benadeelde met hulp van zijn vader de fiscus tussen 2007 en 2009 voor een bedrag van 4,1 miljoen euro door inkomsten uit portretrechten te verzwijgen.

Ook in hoger beroep bij de Hoge Raad bleef zijn veroordeling staan op 21 maanden cel en een boete van 2 miljoen euro.

De sterspeler van FC Barcelona hoefde niet de gevangenis in, omdat personen met een blanco strafblad celstraffen onder de twee jaar niet uit hoeven te zitten in Spanje. Bij een eventuele nieuwe veroordeling zou de 21 maanden celstraf van Messi wel worden meegewogen.

De openbaar aanklager zei vrijdag bereid te zijn de celstraf helemaal kwijt te schelden als Messi de maximale schikkingsboete betaalt, te weten 21 maanden lang dagelijks 400 euro, totaal 255.000 euro. De rechter moet nog een oordeel vellen over dit voorstel.

Ronaldo

In de rechtbank van Barcelona werd eerder dit jaar twee jaar cel geëist tegen Messi's ploeggenoot Neymar. Deze maand werd Real Madrid-sterspeler Cristiano Ronaldo ervan beschuldigd voor bijna 15 miljoen euro aan belasting  te hebben ontdoken.

Oud-Real Madrid-coach José Mourinho wordt eveneens verdacht van belastingfraude. De Portugees is momenteel manager van Manchester United.

Lees meer over:
Tip de redactie