Wang zegt dat ADO in veilige handen is na afhaken gemeente

Wang Hui benadrukt donderdag dat ADO Den Haag in veilige handen is, nadat de gemeente Den Haag eerder op de dag haar handen van de club aftrok. 

"Net als al die duizenden fans van ADO willen we dat de club succesvol is", zegt de Chinese grootaandeelhouder in een eerste reactie. "We kunnen alle supporters ook verzekeren alles in het werk te zullen stellen om dat mogelijk te maken."

Wang betreurt wel dat er onrust is bij de achterban na het terugtrekken van de gemeente. Volgens het Haagse college van burgemeester en wethouders is er bij de Eredivisionist geen sprake van een gezonde bedrijfsvoering en is het niet in de gelegenheid gesteld zijn rol als toezichthouder naar behoren uit te voeren. Daarom besloot de gemeente donderdag haar zogeheten prioriteitsaandeel in de club terug te geven.

ADO heeft met UVS, het bedrijf van Wang, en de vereniging ADO nu nog twee aandeelhouders. "Het is bijna drie jaar geleden dat we hebben aangekondigd dat we de eigenaars willen worden van de meerderheid van de aandelen van ADO", weet Wang.

"Sindsdien hebben we 20 miljoen euro geïnvesteerd. Niet alleen om de aandelen te verkrijgen, maar ook om ervoor te zorgen dat ADO succesvol kan concurreren in de Eredivisie. Dat laatste is nog veel belangrijker voor ons. We kunnen de fans verzekeren dat de club met UVS als grootaandeelhouder in veilige handen is."

Manders

Eerder op de avond zei Mattijs Manders, algemeen directeur van ADO, dat hij het besluit van de gemeente betreurt. "Ik ben teleurgesteld. Ik moet het nieuws nog even op me laten inwerken", aldus Manders bij de NOS.

De gemeente had het prioriteitsaandeel sinds 2008, toen de club ternauwernood gered werd van een faillissement. Ondanks dat de gemeente geen andere oplossing zag dan het aandeel terug te geven, baalt Den Haag wel.

"We hadden uiteraard deze stap liever niet gezet, want ADO gaat ons zeer aan het hart", zei de wethouder van Financiën, Tom de Bruijn, als toelichting op het besluit. "Maar deze stap bleek onvermijdelijk gezien de financiële en organisatorische wanorde die er naar ons oordeel bij de club heerst."

Manders kan zich vinden in de kritiek. "Het was een puinhoop. Maar dit was voor ons juist het moment om de statuten goed te regelen en met een solide begroting het seizoen te starten. We hadden dit kunnen voorkomen. Ik begrijp ook het moment van dit besluit niet."

Wang

De directeur kan nog niet helemaal inschatten wat de gevolgen zijn van het vertrek van de gemeente als aandeelhouder. "Wat dit precies betekent, moeten we nog even uitzoeken. Maar luister, nogmaals, ik denk dat de gemeente en ADO altijd met elkaar zullen samenwerken."

"We organiseren grote evenementen voor de gemeente in het stadion. Ik denk dat dat ook allemaal door moet blijven gaan. Wat betreft de zeggenschap in de club hebben ze besloten dat niet langer te willen. Ik betreur dat. We gaan kijken wat dit betekent voor de toekomst."

Lees meer over:
Tip de redactie