Gemeente Den Haag trekt handen af van ADO en geeft aandeel terug

De gemeente Den Haag trekt haar handen af van ADO Den Haag. Volgens het college van burgemeester en wethouders is er bij de Eredivisionist geen sprake van een gezonde bedrijfsvoering. Daarom heeft de gemeente donderdag besloten haar prioriteitsaandeel in de club terug te geven.

De gemeente had het prioriteitsaandeel sinds 2008, toen de club ternauwernood gered werd van een faillissement. Op die manier kon het college van B&W de vereniging blijven controleren en zo mogelijk nieuwe problemen voorkomen.

Nu het aandeel geen middel is gebleken om goed toezicht uit te oefenen, kan de gemeente naar eigen zeggen niets anders doen dan zich terugtrekken.

Nu het geen prioriteitsaandeel meer heeft zal de gemeente niet meer aanschuiven bij andeelhoudersvergaderingen. Wim Deetman, oud-burgemeester van Den Haag, en trainer en oud-voetballer Martin Jol besloten vorige week al uit de raad van commissarissen te stappen omdat ze niet de gelegenheid kregen om toezicht uit te oefenen.

Door het vertrek van de gemeente en commissarissen kan ADO volgens het Haagse college verder onder de vlag van UVS, het bedrijf van de Chinese eigenaar Wang Hui die de laatste jaren in opspraak raakte omdat hij zijn betalingsverplichtingen niet voldeed.

Begroting

Het college van B&W heeft grote bezwaren tegen de begroting die de directie van ADO zonder goedkeuring van de gemeente heeft ingediend bij de KNVB. De gemeente Den Haag stelt dat de nummer elf van het afgelopen seizoen in de eredivisie zo probeert meerjarige verplichtingen aan te gaan zonder dat die voldoende gedekt zijn.

Verder kan de gemeente niet leven met een afspraak tussen de directie van ADO en UVS, het bedrijf van de Chinese eigenaar van de club. Door die overeenkomst zou de Haagse voetbalclub structureel afhankelijk worden van externe financiering. Op die manier zou de macht van de grootaandeelhouder verder worden uitgebreid.

De gemeente zegt er de afgelopen periode alles aan te hebben gedaan om oplossingen te vinden die de club duurzaam in een gezond financieel vaarwater zouden brengen. Die voorstellen zouden door ADO stelselmatig genegeerd zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie