SC Cambuur heeft dinsdag de plannen voor een nieuw stadion met een capaciteit van 15.000 toeschouwers gepresenteerd. In 2020 hoopt de club in het nieuwe onderkomen te gaan spelen.

Voorzitter Ype Smid stelde op de persconferentie dat de begroting omhoog gaat naar veertien miljoen euro. De Friese club wil daarmee uitgroeien tot een stabiele Eredivisieclub. "Onderzoeken wijzen uit dat we de veertiende club van Nederland kunnen worden", zei Smid.

Afgelopen seizoen eindigde Cambuur op de derde plaats in de Jupiler League, waarna in de play-offs om promotie/degradatie werd verloren van MVV Maastricht.

Het nieuwe onderkomen, dat waarschijnlijk 'Cambuur Stadion' gaat heten, wordt het eerste energieneutrale stadion van Nederland. Cambuur krijgt een hybride veld, dat deels uit kunstgras en deels uit natuurgras bestaat.

Het huidige Cambuurstadion werd in 1934 geopend door vv Leeuwarden. In 1964 werd Cambuur Leeuwarden de bespeler van het stadion in plaats van de stadgenoot, die terugkeerde naar de amateurs. Het huidige stadion biedt plaats aan 10.250 toeschouwers.

Gulden middenweg

Projectontwikkelaar Wyckerveste van het toekomstige stadion stond eerder aan de basis van de stadions van Roda JC en PEC Zwolle. "PEC Zwolle koos voor een rijtjeshuis, waar Roda JC koos voor een villa. Dit is een gulden middenweg bij Cambuur", omschrijft Hessel Meijer van Wyckerveste.

In het stadion komt plaats voor 22.000 vierkante meter aan winkeloppervlakte. Burgemeester en wethouders van Leeuwarden hebben de plannen goedgekeurd. Als ook de gemeenteraad akkoord gaat, zijn de plannen definitief. Naar verwachting is dat medio juli het geval.