IFAB en Van Basten overwegen 'revolutionaire' spelregelwijzigingen

Spelregelcommissie IFAB hoopt een "stille revolutie" te bewerkstelligen in het betaald voetbal. Het orgaan heeft een werkdocument opgesteld dat bol staat van mogelijke wijzigingen.

Het gaat om een strategisch plan waarbij een aantal zaken wordt aangepast. Die nieuwe regels moeten het tempo van het spel ten goede komen.

Het rapport, getiteld Play Fair, zal de komende maanden tijdens allerlei bijeenkomsten in de voetbalwereld ter discussie staan. Daarna wordt in 2018 tijdens de jaarlijkse vergadering van de IFAB besloten welke voorstellen in aanmerking komen voor een proef in de praktijk.

Marco van Basten, die als 'Chief Officer for Technical Development' verantwoordelijk is voor de technische ontwikkelingen bij de FIFA, is eveneens betrokken bij de plannen.

Eén van de meest opvallende ideeën in de lijst is de mogelijkheid voor spelers om de bal bij een vrije trap en een hoekschop zelf in bezit te nemen, de zogenoemde self-pass, die in het hockey al is ingevoerd. Een dergelijke spelregelwijziging zou de snelheid in het spel aanzienlijk verhogen.

Zuivere speeltijd

Daarnaast overweegt de IFAB de invoering van zuivere speeltijd. Elke keer als het spel stil ligt, bijvoorbeeld voor een blessurebehandeling, wordt ook de tijd gestopt. Een helft duurt dan wel 30 minuten in plaats van 45 minuten.

Bij het missen van een strafschop zou er geen rebound meer mogelijk moeten zijn, maar zou het spel hervat moeten worden met een doeltrap. Ook zou de bal na een doeltrap ook meteen al in het zestienmetergebied weer aangeraakt mogen worden en niet pas buiten het strafschopgebied.

Van Basten opperde eerder deze week al om beslissingen die worden genomen door de videoscheidsrechter voortaan te tonen op de schermen in de stadions. De 52-jarige oud-topspits denkt dat het topvoetbal daardoor eerlijker en transparanter wordt.

Lees meer over:
Tip de redactie