Zuid-Korea ontslaat bondscoach Stielike na nederlaag in WK-kwalificatie

De voetbalbond van Zuid-Korea heeft donderdag bondscoach Uli Stielike ontslagen. De maatregel volgt twee dagen na de 3-2 nederlaag tegen Qatar in de WK-kwalificatie.

De 62-jarige Duitser was sinds 2014 bondscoach van het Aziatische land en had nog een contract tot en met het WK in 2018. Na de nederlaag in Qatar is directe plaatsing voor het toernooi in Rusland in gevaar voor Zuid-Korea. 

Met dertien punten uit acht duels staat Zuid-Korea op de tweede plek in groep A van de Aziatische kwalificatiezone. De voorsprong op Oezbekistan bedraagt met slechts twee duels te gaan één punt.

Beide landen treffen elkaar op 5 september in Oezbekistan in de laatste poulewedstrijd. Alleen de eerste twee landen uit de groep kwalificeren zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De nummer drie gaat de play-offs in.

Op 31 augustus vervolgt Zuid-Korea de WK-kwalificatie met een thuiswedstrijd tegen Iran, dat zich al geplaatst heeft voor het WK.

Comité

Het voltallige technisch comité van de Koreaanse bond, dat de beslissing nam om Stielike te ontslaan, is zelf ook opgestapt, zo meldde Lee Yong-soo, voorzitter van het comité, donderdag tijdens de persconferentie waarin het ontslag van Stielike bekend werd gemaakt.

Stielike zat bij 38 interlands op de bank en wist er daarvan 25 te winnen. Daarmee is hij qua winstpercentage de meest succesvolle bondscoach van het Aziatische land sinds 1979. Bovendien leidde hij Zuid-Korea in 2015 naar de finale van de Azië Cup, waarin Australië na verlenging te sterk bleek. 

Ook Guus Hiddink, die Zuid-Korea in 2002 nadar de halve finale van het WK leidde, was cijfermatig gezien minder succesvol dan de 42-voudig Duits international, die als speler in de jaren zeventig en tachtig succesvol bij Borussia Mönchengladbach en Real Madrid.

Zuid-Korea was het derde land dat Stielike diende als bondscoach. Eerder was hij de eindverantwoordelijke bij Zwitserland en Ivoorkust.

Tip de redactie