Dick Advocaat begint vrijdagavond met Lazio-verdedigers Wesley Hoedt en Stefan de Vrij aan de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Luxemburg. 

Dat maakte de bondscoach donderdag bekend op zijn persconferentie. De Vrij speelde in september 2015 tegen Turkije zijn laatste interland. Door veelvuldig blessureleed kwam hij niet meer in actie bij Oranje. 

Wesley Sneijder begint tegen Luxemburg in een centrale rol op het middenveld. De 32-jarige middenvelder speelt vrijdag zijn 131e interland voor Oranje, waardoor hij zich ten koste van Edwin van der Sar kroont tot recordinternational.

"Tegen een ploeg als Frankrijk kan ik hem ook nodig hebben op de linkerflank", legde Advocaat uit. "Maar tegen de Bulgaren vond ik dat Oranje veel creativiteit op het middenveld miste. Daar moet Wesley voor zorgen."

Arjen Robben is normaal gesproken fit genoeg om te starten. De 33-jarige aanvaller hervatte donderdag de training na maagklachten die hem woensdag nog aan de kant hielden. Ook Kevin Strootman staat aan de aftrap.

Excuses

Oranje staat in groep A van de WK-kwalificatie op de vierde plek, terwijl alleen de groepswinnaar zich rechtstreeks plaatst voor het mondiale eindtoernooi in Rusland. Advocaat beseft dan ook dat zijn ploeg moet presteren in de eerste wedstrijd onder zijn leiding.

"Ik heb ze verteld dat er nu geen excuses meer tellen. Aan de kwaliteit van de spelers ligt het niet. Het is wel belangrijk dat ze er energie in stoppen. De mensen willen een Nederlands elftal zien dat er voor gaat. Op die manier kunnen we ook het publiek achter ons krijgen", aldus Advocaat.

Het duel tussen Oranje en Luxemburg begint vrijdag in De Kuip om 20.45 uur en staat onder leiding van de Poolse arbiter Bartosz Frankowski.