Bert van Marwijk heeft donderdag met Saudi-Arabië een dure nederlaag geleden in de Aziatische kwalificatie voor het WK van 2018. Australië was in Adelaide met 3-2 te sterk. 

Australië komt door de winst in groep B in gelijk puntenaantal met koploper Japan en nummer twee Saudi-Arabië, die beide zestien punten bezitten. Japan komt op 13 juni nog wel in actie tegen Irak.

De nummers één en twee van de eindstand plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De nummer drie gaat de play-offs in. Van Marwijk speelt met Saudi-Arabië nog tegen de Verenigde Arabische Emiraten en Japan.

De wedstrijd tussen Australië en Saudi-Arabië werd voorafgegaan door een opmerkelijk incident. Het basisteam en de bankzitters van Saudi-Arabië negeerden de minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terroristische aanslag van dinsdag in Londen.

Puntenaantal

Saudi-Arabië begon vervolgens slecht aan het uitduel in de Adelaide Oval. Australië kwam al na zeven minuten op voorsprong via Tomi Juric (ex-Roda JC), die een slechte uittrap van doelman Yasser Al Mosailem optimaal afstrafte.

Hoewel Salem Al-Dossari na 23 minuten voor de gelijkmaker zorgde na een goede combinatie, was het ruim tien minuten later opnieuw Juric die toesloeg. De aanvaller kopte dit keer een afgemeten voorzet binnen: 2-1.

Saudi-Arabië kwam in de blessuretijd van de eerste helft weliswaar weer op gelijke hoogte nadat Mohammed Al-Sahlawi een fraaie aanval afrondde, maar na 64 minuten nam Australië voor de derde keer in de wedstrijd de voorsprong. Tom Rogic tekende voor de 3-2 en bezorgde zijn ploeg zo een belangrijke zege.

Van Marwijk verliest met Saudi-Arabië in Australië