Wesley Sneijder overweegt om toch actief te blijven als international na het WK 2018. De middenvelder viert vrijdag zijn 33e verjaardag en wordt dan alleen recordinternational bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg.

Eerder zei Sneijder na het WK 2018 te stoppen, maar op die woorden kwam hij woensdag terug. "Als ik me na het toernooi in Rusland goed voel en ook nog mee kan, dan wil ik ook nog verder."

"Waarom niet? Ik ga door zo lang dat kan. En pas als ik stop, dan ga ik echt terugblikken." Sneijder speelde zondag tegen Ivoorkust (5-0) zijn 130e interland en kwam daarmee op gelijke hoogte met Edwin van der Sar.

Sneijder werkte woensdag de eerste training van de derde termijn van Dick Advocaat als bondscoach van Oranje af. De trainer liet een dag eerder al doorschemeren dat Sneijder vrijdag tegen Luxemburg in de basis start.

"131 interlands, dat zijn er best wel veel", beseft Sneijder. "Edwin van der Sar haalde er 130, maar dat was een doelman. Die spelen bijna altijd en gaan ook lekker lang mee. Dat record van mij zal nog wel een tijdje overeind blijven staan.''

Terugblikken

"Natuurlijk zou ik liegen als me dat niets doet", erkent Sneijder. "Maar dat komt later wel. Mij gaat het er nu om dat we naar het WK in Rusland gaan."

Sneijder kan niet kiezen welke van zijn 130 voorgaande interlands hij het mooiste vindt. "Ach, dat vind ik zo moeilijk", zegt hij. "Echt, ik weet het nog allemaal, maar dat is meer iets voor als ik ben gestopt."

Natuurlijk weet Sneijder nog hoe hij ruim veertien jaar geleden samen met Arjen Robben debuteerde tegen Portugal (1-1). "Dat was op Koninginnedag, ook onder Advocaat. Wat dat betreft lijkt de cirkel nu al rond hè." 

Brazilië

Met drie assists en een doelpunt tegen Schotland (6-0) brak hij in het najaar van 2003 definitief door bij de nationale ploeg. Op het EK van 2008 blonken Sneijder en Oranje uit tijdens de groepsduels met toenmalig wereldkampioen Italië (3-0) en Frankrijk (4-1).

Op het WK van 2010 scoorde hij in de kwartfinale tegen Brazilië (2-1) beide treffers. Oranje eindigde het mondiale eindtoernooi op de tweede plek na de verloren finale tegen Spanje. 

"Nee, die verloren WK-finale was niet mijn dieptepunt. Dan ga ik toch voor die nederlaag tegen Turkije toen we het EK 2016 in Frankrijk misten. Dat doet nu nog pijn."

"Ik denk dat we op het EK van 2008 ons beste voetbal speelden", blikt Sneijder toch even terug. "Op het WK van 2010 waren onze prestaties vooral goed."

De WK-kwalificatiewedstrijd tussen Oranje en Luxemburg in Rotterdam begint vrijdag om 20.45 uur.