Manchester United heeft Real Madrid ingehaald als meest waardevolle voetbalclub ter wereld, zo schrijft magazine Forbes woensdag.

United werd gewaardeerd op 3,69 miljard dollar, zo’n 3,28 miljard euro. Het is voor het eerst in vijf jaar dat de Europa League-winnaar weer bovenaan de lijst staat.

Barcelona is de nummer twee op de lijst, met een geschatte waarde van 3,64 miljard dollar (3,23 miljard euro). Real Madrid is de nummer drie met 3,58 miljard dollar (3,18 miljard euro).

De Madrilenen, winnaar van de Champions League en de Spaanse titel, stonden de laatste vier jaar bovenaan. De waarde van de club daalde dit jaar volgens Forbes echter met 11 procent, terwijl de waarde van Manchester United met 2 procent steeg.

Merk

"Dat United nu weer bovenaan staat, komt vooral door het sterke merk van de club en hun marketingstrategie", aldus Mike Ozanian van Forbes.

In de top tien staan naast United nog vijf andere Engelse clubs: Manchester City (vijfde), Arsenal (zesde), Chelsea (zevende), Liverpool (achtste) en Tottenham Hotspur (tiende).

De top tien wordt gecompleteerd door het Duitse Bayern München op de vierde plaats en het Italiaanse Juventus op de negende plaats.