Dick Advocaat had niet verwacht dat hij ooit nog bondscoach van het Nederlands elftal zou worden. De 69-jarige Hagenaar is desondanks verheugd dat hij aan zijn derde termijn als eindverantwoordelijke mag beginnen.

"Ik denk dat het vooral komt omdat een hoop mensen niet wilden, niet konden en een hoop niet durfden. En wij durfden toevallig net wel", begon Advocaat dinsdag zijn verhaal op een persconferentie in Noordwijk.

"Ik had het ook heel logisch gevonden als hier nu iemand anders had gezeten. Op een gegeven moment kwamen ze toch weer bij mij uit. Het werd voor mij moeilijk om daar tegenin te gaan."

"Het is natuurlijk een geweldige baan met een geweldige uitdaging. Moeilijk, maar zeker mogelijk. Dat gevoel hebben wij zeker. Dat heeft uiteindelijk toch de doorslag gegeven om het gewoon te doen."

De 69-jarige Hagenaar moet samen met zijn assistent Ruud Gullit Oranje naar het WK van volgend jaar in Rusland leiden. Nederland staat er met een vierde plaats in groep A van de Europese kwalificatiezone niet al te best voor.

Kwaliteiten

Toch gelooft Advocaat nog heilig in kwalificatie. "Ik heb een heel positief gevoel overgehouden aan de laatste twee wedstrijden tegen Marokko en Ivoorkust. We weten allemaal dat het beter kan, maar het zijn wel resultaten die tellen. Hopelijk geeft dat een beetje meer vertrouwen. We denken genoeg kwaliteiten te hebben om ons doel te halen."

Advocaat maakt vrijdag zijn rentree in het kwalificatieduel met Luxemburg in De Kuip. Oranje kan zich dan geen misstap veroorloven, weet ook de nieuwe keuzeheer. "We gaan puur op resultaat voetballen. Alles is daarop gericht. Niet zoals tegen Bulgarije, toen er een heel mak elftal was. Dat moet eruit."

"We hopen tegen Luxemburg een goede start te maken. Dan zijn we een tijd vrij en komen de twee belangrijke wedstrijden tegen Frankrijk en Bulgarije. Nu is het duel van vrijdag het belangrijkste."