De nieuwe bondscoach Dick Advocaat heeft dinsdag tijdens zijn persconferentie onthuld dat Wesley Sneijder vrijdag aan de aftrap zal verschijnen in het belangrijke WK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal met Luxemburg.

Sneijder gaat in De Kuip zijn 131e interland spelen en wordt daarmee recordinternational van Oranje.

De 32-jarige middenvelder evenaarde zondag als invaller in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ivoorkust (5-0) al oud-doelman Edwin van der Sar, die in zijn tijd op 130 interlands bleef steken.

"Ik heb Sneijder het hele jaar gezien bij Galatasaray'', zei Advocaat, die in de Turkse competitie werkte als trainer van Fenerbahçe.

"Ik vond Sneijder de beste speler van Galatasaray, zo niet van heel Turkije. En dat in een heel moeilijke competitie. Ik kan dus in ieder geval één ding verklappen en dat is dat Sneijder vrijdag begint. Zo denk ik over hem.''

Van Persie

Advocaat gaf tevens te kennen dat onder zijn leiding Robin van Persie weer in beeld is bij het Nederlands elftal. Hij werkte bij Fenerbahçe met de topschutter aller tijden van Oranje. "Robin heeft het onder mij goed gedaan", aldus Advocaat.

Van Persie speelde op 13 oktober vorig jaar zijn 101e en laatste interland. De 33-jarige Rotterdammer, die vijftig doelpunten maakte in de nationale ploeg, raakte daarna onder Danny Blind uit beeld.

"Bij Fenerbahçe heeft hij vooral de wedstrijden gespeeld die belangrijk waren, zoals tegen Manchester United en tegen Besiktas. In al die wedstrijden hebben we resultaat behaald. Het was vaak wel passen en meten, zodat hij kon brengen wat hij bracht. Als hij die vorm heeft, is hij kandidaat voor het Nederlands elftal. Daar heb ik ook met Robin over gesproken, zonder hem iets te beloven."

Grim

Advocaat begon dinsdag aan zijn derde termijn als keuzeheer van het Nederlands elftal. De 69-jarige Hagenaar werd begin mei al aangesteld als opvolger van de ontslagen Blind, maar stond tot 4 juni onder contract bij Fenerbahçe.

Advocaat moest daardoor de oefenduels van Oranje met Ivoorkust en Marokko (2-1) vorige week aan zich voorbij laten gaan. Assistent Fred Grim nam in die wedstrijden de honneurs waar.