Trainer Peter Bosz verlaat na één seizoen Ajax en tekent dinsdagmiddag een contract tot medio 2019 bij het Duitse Borussia Dortmund. Dat melden meerdere media deze ochtend. De overgang hing al enige dagen in de lucht.

Bosz wordt om 14.30 uur gepresenteerd in het Signal Iduna Park. Afgelopen weekend zijn Ajax en Dortmund het eens geworden over de afkoopsom van het contract van twee seizoenen dat de coach nog had bij de nummer twee van de Eredivisie. Naar verluidt betaalt Dortmund drie tot vijf miljoen euro aan Ajax.

Ook assistent-trainer Hendrie Krüzen (52) maakt de overstap van Amsterdam naar Dortmund. Hij is al jarenlang de vaste rechterhand van Bosz.

Ajax heeft de transfer officieel nog niet bekendgemaakt, maar het is duidelijk dat Bosz niet koste wat het kost aan zijn verbintenis tot de zomer van 2019 gehouden wordt.

Conflict

Een conflict binnen de trainersstaf van Ajax is de belangrijkste reden voor de breuk, schrijft het AD. Het zou niet boteren tussen enerzijds Bosz en Krüzen en aan de andere kant assistenten Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp, keeperstrainer Carlo l’Ami en hersteltrainer Björn Rekelhof.

Sinds de winterstop was er nauwelijks meer sprake van enige communicatie tussen de partijen en ontstond zodoende een onwerkbare situatie.

Champions League

Bosz' nieuwe club eindigde afgelopen seizoen als derde in de Bundesliga en plaatste zich daarmee voor de groepsfase van de Champions League. Bovendien won Dortmund de Duitse beker, door in de finale Eintracht Frankfurt met 2-1 te verslaan.

Desondanks werd trainer Thomas Tuchel vorige week ontslagen, omdat hij niet meer goed door één deur kon met algemeen directeur Hans-Joachim Watzke.

De afgelopen twee seizoenen reikte Dortmund tot de kwartfinale van de Champions League. De club heeft veel jonge veelbelovende spelers in zijn selectie en hanteert een aanvallende speelstijl.

Aantrekkelijk spel

In het afgelopen seizoen bij Ajax bewees Bosz met jonge spelers aantrekkelijk te kunnen spelen en bovendien goede resultaten te kunnen halen.

Ajax moest de landstitel met één punt verschil aan Feyenoord laten en verloor de finale van de Europa League tegen Manchester United (0-2). Daarin speelden de Amsterdammers met het jongste elftal ooit (22 jaar en 282 dagen) in een Europese eindstrijd.

Na die verloren finale was Bosz nog stellig over zijn toekomst. "Ik heb hier een driejarig contract getekend. Bij andere clubs liet ik vaak clausules in mijn contract opnemen. Dat heb ik bij Ajax niet gedaan. Dat zegt wel iets. Ik heb het bij Ajax prima naar mijn zin."

Ajax nam Bosz vorige zomer over van het Israëlische Maccabi Tel Aviv, waar hij slechts een half jaar werkzaam was. Voorheen trainde Bosz Vitesse, Heracles Almelo (in twee periodes), De Graafschap en AGOVV Apeldoorn. Bij Feyenoord bekleedde hij de functie van technisch directeur.

Als middenvelder speelde Bosz acht interlands voor Oranje. Hij speelde bij Hansa Roctock al een seizoen in Duitsland.