Algemeen directeur Eric Gudde heeft vrijdag zijn vertrek bij Feyenoord aangekondigd. De 62-jarige bestuurder legt op 30 november van dit jaar zijn taak neer.

Gudde heeft dan bijna tien jaar als directeur van de Rotterdamse club gefungeerd. Hij beleefde vorige maand zijn hoogtepunt toen Feyenoord zich voor het eerst sinds 1999 tot landskampioen kroonde.

"De voorbije weken heb ik, zoals vermoedelijk iedere Feyenoorder, op een roze wolk geleefd door het succes van het behalen van het kampioenschap", zei Gudde.

"Het was een tijd van enorm genieten, maar voor mij ook een tijdsbestek om me af te vragen of ik na tien zware jaren nog voor een langere periode de tomeloze energie en drive heb die nodig zijn en die Feyenoord ook mag verwachten van haar algemeen directeur. Daar twijfelde ik over en als dat zo is dan is je vertrek aankondigen volgens mij het enig juiste om te doen."

Gudde maakte zijn beslissing vrijdag bekend aan de raad van commissarissen, de rest van het directieteam en het overige personeel van de club. "Ik denk dat het voor de organisatie goed is dat er straks, na tien jaar Eric Gudde, weer een ander iemand met nieuwe inzichten en frisse ideeën op mijn plaats komt te zitten."

Feyenoord landskampioen

Dirk Kuijt kondigde woensdag aan te stoppen als voetballer. Een fotoserie van de periode van de 36-jarige aanvaller bij Feyenoord. © ANP
De Rotterdammers stelden zondag de landstitel veilig door in De Kuip met 3-1 te winnen van Heracles Almelo. © ANP
Dirk Kuijt maakte alle drie de treffers voor Feyenoord. © ProShots
Feyenoord sluit het seizoen af met een punt meer dan de Amsterdammers. © ANP
Feyenoord kreeg de kampioensschaal uitgereikt uit de handen van oud-keeper Jerzy Dudek. © ANP
De spelers vierden de titel in de kleedkamer. © ANP
Kuijt dronk champagne via de kampioensschaal. © ProShots
In De Kuip barstte het feest los. © ProShots
De Rotterdamse club stond het hele seizoen bovenaan in de Eredivisie. © ProShots
Duizenden fans van Feyenoord vieren de overwinning in Rotterdam. © ANP
De gemeente Rotterdam heeft voor zondag een beperkt alcoholverbod afgekondigd © ANP
Het Hofplein stroomde vol met bezoekers. © ANP
Op de weg staan mensen te zingen en dansen na de door Feyenoord gewonnen wedstrijd tegen Heracles. © ANP
Honderden mensen namen een duik in de fontein op het plein. © ANP
Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb noemt de situatie in de stad "druk maar feestelijk". © ANP
Voor de wedstrijd zijn enkele supporters opgepakt wegens het roepen van discriminerende teksten. © ANP
Winkels in het centrum van de stad mochten geen alcohol verkopen. © ANP
Voorafgaand aan de wedstrijd verzamelden Feyenoord-fans zich op het Stadhuisplein in Rotterdam. © ANP
Fans vieren uitbundig de titel van Feyenoord. © ANP
De politie kon zondagavond nog geen exacte cijfers geven over het aantal aanhoudingen. © ANP

Bedreigd

Toen de Zuid-Hollander eind 2007 bij Feyenoord instapte, nadat hij eerder bij de Belastingdienst en als topambtenaar bij de gemeente Rotterdam had gewerkt, stond de club er niet al te best voor. De schuldenlast liep in de jaren daarna zelfs op tot zo'n 40 miljoen euro.

Met dank aan de investeerdersgroep Vrienden van Feyenoord werd die schuld langzaam weggewerkt en ontsnapte de club aan een faillissement. Toch lag Gudde geruime tijd onder vuur bij de supporters, tot bedreigingen aan toe zelfs. Pas afgelopen seizoen verstomde de openlijke roep om het vertrek van Gudde en technisch directeur Martin van Geel.

"Onder zijn leiding werd Feyenoord van een club die op een haar na failliet was stapje voor stapje gezond gemaakt, zowel op financieel als op sportief gebied", aldus president-commissaris Gerard Hoetmer. "Met het landskampioenschap als de kroon op het vele werk. Ik kan me goed voorstellen dat daarmee de cirkel voor hem rond is."

Feyenoord gaat volgens Hoetmer op zoek naar "een even gedreven en gepassioneerde opvolger". Die moet zich onder meer gaan bezighouden met de komst van een nieuw stadion, wat al jarenlang geldt als een 'hoofdpijndossier' in het huidige onderkomen De Kuip.

Bekijk alle uitslagen en de eindstand in de Eredivisie