Het Nederlands elftal heeft door de zege in Marokko van woensdag (1-2) voorzichtig herstel getoond op de FIFA-ranking, na het historische dieptepunt van vorige maand.

Oranje stijgt op de nieuwe lijst, die donderdag uitkwam, één plek en staat nu 31e. De 32e plaats van mei was de laagste positie ooit voor het Nederlands elftal op de FIFA-ranking, die in december 1992 in het leven werd geroepen.

De ranking wordt bepaald aan de hand van de resultaten in de afgelopen vier jaar. In augustus 2011 was toenmalig vicewereldkampioen Oranje nog de mondiale nummer één.

Oranje speelde in mei één wedstrijd, het oefenduel woensdagavond in Marokko. Aanstaande zondag treft het Nederlands elftal Ivoorkust in een vriendschappelijke wedstrijd in De Kuip, waarna het interlandseizoen volgende week vrijdag wordt afgesloten met een WK-kwalificatiewedstijd tegen Luxemburg in Rotterdam.

Het treffen met Luxemburg wordt het eerste duel waarbij de nieuwe bondscoach Dick Advocaat en zijn assistent Ruud Gullit op de bank zitten. Momenteel zijn Fred Grim en Frans Hoek de aanwezige trainers bij Oranje.

Samenvatting: Marokko-Nederland (1-2)
Samenvatting: Marokko-Nederland (1-2)

Polen

Van de tegenstanders van Oranje in WK-kwalificatiegroep A staat alleen Frankrijk (zesde) hoger op de FIFA-ranking. Zweden blijft nummer 34, Bulgarije zakt van 55 naar 60, Wit-Rusland zakt van 78 naar 83 en Luxemburg stijgt van 147 naar 145.

In de top tien van de FIFA-ranking is maar één verschuiving: Polen stijgt één plek en staat nu samen met Spanje gedeeld tiende. Brazilië, Argentinië en Duitsland vormen nog steeds de top drie.

Montenegro (van 62 naar 52) en Israël (van 63 naar 55) zijn de grootste stijgers in de top zeventig.

Winst op Marokko voelt als ‘opsteker’ voor Grim
Winst op Marokko voelt als ‘opsteker’ voor Grim