Ernesto Valverde is de nieuwe trainer van FC Barcelona. De coach heeft een contract voor twee seizoenen ondertekend in Camp Nou.

Dat maakte de nummer twee van de afgelopen Primera Division maandag bekend op de website. De komst van de coach hing al enige tijd in de lucht. Hij wordt donderdag gepresenteerd. 

"Zijn filosofie past bij Barcelona", aldus voorzitter Josep Maria Bartomeu. "Valverde heeft de kennis, de ervaring en kwaliteiten voor deze functie. Hij heeft passie voor voetbal en werkt met de nieuwste technologieën. Bovendien heeft hij oog voor de jeugd."

De 53-jarige Valverde komt over van Athletic Bilbao en is de opvolger van Luis Enrique. Die vertrok aan het eind van het seizoen bij de Catalaanse topclub.

Valverde was tussen 1988 en 1990 al speler van Barcelona, toen Johan Cruijff daar trainer was. Hij kwam tot 29 duels en tien doelpunten. Barcelona won toen onder meer de Europa Cup voor bekerwinnaars en de Copa del Rey.

De Spanjaard was als coach eerder actief voor Espanyol, Villarreal, Valencia en het Griekse Olympiakos. Met die laatste ploeg won hij liefst vijf prijzen.

Luis Enrique

Luis Enrique maakte al op 1 maart bekend na dit seizoen te stoppen als trainer van Barcelona. De voormalig international van Spanje gaf toen aan toe te zijn aan rust. Hij legde zaterdag met de ploeg nog beslag op de Copa del Rey.

Hij stond sinds het seizoen 2014/2015 aan het roer bij FC Barcelona. De Spanjaard veroverde in zijn eerste jaar met de Catalanen de Champions League, de landstitel en de Copa del Rey.

Vorig seizoen mocht FC Barcelona zich wederom de beste ploeg van Spanje noemen. De ploeg won in 2016 naast de titel en de beker, ook het WK voor clubteams en de Super Cup. Afgelopen seizoen vielen de resultaten echter tegen, waarop Luis Enrique besloot zijn aflopende contract niet te verlengen.