Manchester United heeft woensdag de gewonnen Europa League opgedragen aan de slachtoffers van de aanslag op maandag in Manchester. In de eindstrijd in Stockholm was United met 2-0 te sterk voor Ajax.

Kort na de gewonnen finale poseerden spelers en staf achter een groot spandoek met de tekst "#prayformanchester" (Bid voor Manchester, red.).

Bij de terroristische aanslag maandag in de Manchester Arena bij een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande vielen 22 dodelijke slachtoffers, onder wie veel kinderen.

United en Manchester City maakten donderdag tegenover de BBC bekend beide 1 miljoen pond (1,16 miljoen euro) te storten in het noodfonds voor slachtoffers en nabestaanden van de aanslag.

"We speelden voor Engeland, voor Manchester en voor hen: de mensen die gestorven zijn", zei United-middenvelder Paul Pogba, die tegen Ajax het openingsdoelpunt voor zijn rekening nam.

"Deze overwinning heeft heel veel betekenis", vond ook Pogba's ploeggenoot Juan Mata. "We wilden deze trofee voor de stad Manchester winnen en voor alle mensen die geleden hebben. We hebben een cup gewonnen die de club nog nooit had gewonnen, dus we zijn heel blij."

Minuut stilte op Museumplein gaat over in luid applaus
30
Minuut stilte op Museumplein gaat over in luid applaus

Rouwbanden

Vanwege de aanslag in Manchester was het programma rond de finale in de Friends Arena versoberd. Een optreden van het Zweedse muziekduo Axwell Ingrosso ging niet door en voor de aftrap was er een minuut stilte. De spelers van United droegen bovendien rouwbanden. 

Middenvelder Ander Herrera sprak woorden van gelijke strekking als Pogba en Mata. "Ik wil deze trofee opdragen aan de slachtoffers. Dit is maar voetbal en wat twee dagen geleden is gebeurd, was verschrikkelijk", aldus Herrera tegen de BBC. 

"Dit gebeurde in Manchester, maar we willen een verenigde wereld zien en we zullen vechten voor vrede en respect. Geen aanvallen meer en geen doden."