Voetbal

Ook België voert komend seizoen videoarbiter in

De videoscheidsrechter doet volgend seizoen ook zijn intrede in de hoogste Belgische voetbaldivisie. Bij 48 wedstrijden in de Jupiler Pro League kijkt een arbiter mee met televisiebeelden en kan hij de scheidsrechter op het veld wijzen op missers. 

Iedere club speelt drie thuis- en drie uitwedstrijden met aanwezigheid van de videoscheids, meldde de Belgische voetbalbond KBVB dinsdag.

"De scheidsrechter blijft de volledige autoriteit behouden. Alleen bij honderd procent duidelijke fouten kan de videoassistent de scheidsrechter op de hoogte brengen, maar dan nog zal de scheidsrechter uiteindelijk beslissen", aldus directeur Koen De Brabander van de Belgische voetbalbond.

Als de videoscheids vaststelt dat een doelpunt, strafschop of rode kaart onterecht is gegeven of niet is toegekend, brengt hij de scheidsrechter op de hoogte.

In steeds meer landen wordt geëxperimenteerd met de videoscheidsrechter. Afgelopen seizoen was het hulpmiddel al in het Nederlandse voetbal actief in de bekercompetitie en play-offwedstrijden.

Vanaf het seizoen 2018/2019 zal er bij alle duels in de Eredivisie gebruik worden gemaakt van de videoarbiter. Ook tijdens het WK 2018 in Rusland wordt de videoref ingezet.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie