Advocaat begint tegen Luxemburg bij Oranje

Dick Advocaat begint op dinsdag 6 juni aan zijn derde periode als bondscoach van het Nederlands elftal. De 69-jarige Hagenaar zit op de bank als Oranje het drie dagen later in Rotterdam voor de WK-kwalificatie opneemt tegen Luxemburg.

Door verplichtingen bij zijn club Fenerbahçe slaat Advocaat trainingskamp in Portugal en de oefeninterlands tegen Marokko (31 mei) en Ivoorkust (4 juni) nog over. Fred Grim en Frans Hoek hebben daardoor de komende twee wedstrijden de leiding bij Oranje.

Het tweetal ontvangt dinsdag twaalf internationals voor een tweedaagse trainingsstage en gaat zaterdag met de selectie voor een week op trainingskamp naar Portugal. Onderdeel daarvan is het vriendschappelijke duel met Marokko in Agadir.

De verplichtingen van Advocaat bij Fenerbahçe duren tot en met 4 juni. De oudste bondscoach ooit van Oranje kreeg van de voorzitter van zijn Turkse club geen toestemming om al eerder naar Nederland te gaan.

Na de laatste competitiewedstrijd tegen Adanaspor sluit hij samen met zijn assistent Ruud Gullit aan bij het Nederlands elftal. Op hun eerste dag geven ze meteen een persconferentie in Noordwijk.

Rusland

Technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB kwam na een lange zoektocht bij Advocaat uit als opvolger van Danny Blind, die eind maart werd ontslagen na de ontluisterende nederlaag tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie (2-0).

Door die uitglijder in Sofia zakte Oranje naar de vierde plaats in groep A en is kwalificatie voor het WK van volgend jaar in Rusland een zware opgave geworden.

Advocaat en Gullit hebben de opdracht gekregen om de nummer drie van de laatste mondiale titelstrijd alsnog naar Rusland te loodsen. Nederland speelt na Luxemburg in de kwalificatie nog uit tegen Frankrijk (31 augustus) en Wit-Rusland (7 oktober) en thuis tegen Bulgarije (3 september) en Zweden (10 oktober).

Op dit moment heeft Oranje zes punten minder dan koploper Frankrijk. De achterstand op Zweden en Bulgarije bedraagt respectievelijk drie en twee punten. De groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK. De beste acht van de negen nummers twee spelen play-offs.

Lees meer over:
Tip de redactie