Aanvoerders van twaalf clubs uit de Eredivisie, onder wie de captains van Feyenoord, Ajax en PSV, hebben donderdag gezamenlijk opgeroepen tot een verbod op kunstgras op het hoogste niveau in Nederland.

De voetballers vragen namens de VVCS, de organisatie die de belangen van de Nederlandse beroepsvoetballer behartigt, aan de KNVB en de clubs om in de licentievoorwaarden op te nemen kunstgras te verbieden.

Stijn Schaars (sc Heerenveen), Dirk Kuijt (Feyenoord), Davy Klaassen (Ajax), Luuk de Jong (PSV), Ron Vlaar (AZ), Willem Janssen (FC Utrecht), Sander Duits (Go Ahead Eagles), Sergio Padt (FC Groningen), Gregor Breinburg (NEC), Guram Kashia (Vitesse), Jordens Peters (Willem II) en Stefan Thesker (FC Twente) staan achter het statement.

De spelers noemen de speltechnische en tactische gevolgen en de fysieke gevolgen van onregelmatig spelen op kunstgras als belangrijkste redenen om zich uit te spreken.

Heerenveen-aanvoerder Schaars stapte als eerste naar de VVCS. "Het gedrag van de bal is compleet anders en daardoor ontstaat er een heel ander spel. Daarnaast wijt ik mijn blessure aan kunstgras", aldus de middenvelder.

De aanvoerders van de zes Eredivisieclubs die op kunstgras spelen wilden geen mening geven. Het gaat om Heracles Almelo, ADO Den Haag, Excelsior, PEC Zwolle, Sparta Rotterdam en Roda JC.

Ontwikkeling

VVCS-directeur Danny Hesp zegt begrip te hebben voor de aanvoerders die een verbod op kunstgras willen. "Voetballen op kunstgras verandert het spel en beïnvloedt de ontwikkeling van het Nederlands voetbal op een negatieve manier", zegt hij.

"We moeten met zijn allen deze ontwikkeling stoppen en beginnen om de Eredivisie kunstgrasvrij te maken. Met dit statement willen we de discussie aanwakkeren om samen met alle betrokkenen tot de beste oplossing te komen voor het Nederlandse topvoetbal."

De VVCS snapt dat een eventueel verbod financiële gevolgen heeft voor clubs. De organisatie ziet het opzetten van een fonds dat het mogelijk maakt om over te stappen naar een natuurlijk grasveld als mogelijke oplossing.

Nieuwendaal

Vorige week vrijdag liet Steef Nieuwendaal, aanvoerder van Jupiler League-club RKC Waalwijk, weten een punt achter zijn loopbaan te zetten vanwege kunstgras. "Om iedere dag nog op die rommel te lopen, dat gaat me niet in de koude kleren zitten", zei de 31-jarige middenvelder over zijn besluit.

Ook Feyenoord-spits Nicolai Jörgensen, die dit seizoen voor het eerst in Nederland speelt, is fel tegenstander van kunstgras. "Het is allemaal plastic shit. Ja sorry hoor, het moet eruit. Het heeft allemaal niks met topvoetbal te maken", zei hij dinsdag tegen De Telegraaf.

Sinds oktober vorig jaar was er om een andere reden al veel te doen om kunstgrasvelden. De rubberkorrels zouden een kankerverwekkende stof bevatten. Verschillende onderzoeken toonden vervolgens echter aan dat de velden geen invloed hebben op de gezondheid.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie