Voetbal

Selectiecommissie zoekt nieuwe KNVB-directeur van buitenaf

De KNVB krijgt een nieuwe algemeen directeur van buiten de organisatie. Een vierkoppige selectiecommissie moet in de zomer een kandidaat hebben gevonden voor die functie. 

Dat is woensdag besloten na advies van externe adviseurs Niek Jan van Kesteren en John Jaakke. De selectiecommissie bestaat uit Jaakke, Van Kesteren, Toon Gerbrands en Edwin Mulder. Zij worden ondersteund door een professionele recruiter.

Het viertal moet, naast een nieuwe algemeen directeur, ook op zoek naar drie nieuwe leden voor de raad van commissarissen. De nieuwe directeur en rvc moeten zorgen voor "verandering, verbinding en vertrouwen in het betaalde voetbal".

"We zoeken iemand met ervaring in het clubvoetbal, die weet hoe de lijntjes lopen en direct inzetbaar is", zegt Erik Mulder, één van de twee zittende leden van de raad van commissarissen van de KNVB tegen ANP. "Ik denk dat hij daar een periode van ongeveer twee jaar voor moeten uittrekken."

Bij de eerstvolgende algemene vergadering betaald voetbal moeten besluiten worden genomen over de invulling van de functies. Die bijeenkomst vindt op 3 juli plaats. 

Gijs de Jong

Gijs de Jong zou de in augustus 2016 vertrokken Bert van Oostveen opvolgen als directeur, maar zijn benoeming werd opgeschort na kritiek van een meerderheid van de clubs uit de Eredivisie.

Die weerstand ontstond nadat meerdere leden van de raad van commissarissen besloten te stoppen. De Jong is sindsdien operationeel directeur betaald voetbal.

Door de zoektocht naar een kandidaat van buiten de KNVB lijkt het uitgesloten dat De Jong de nieuwe directeur wordt.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie