Voetbal

Stam kijkt uit naar 'wedstrijd van 200 miljoen' met Reading

Jaap Stam beseft dat de belangen enorm zijn in de komende wedstrijd van Reading. De Nederlandse manager plaatste zich dinsdag voor de finale van de play-offs om promotie naar de Premier League op Wembley.

Die wedstrijd wordt in Engeland de '170 million pound game' (omgerekend bijna 200 miljoen euro) genoemd, naar de geschatte extra inkomsten die promotie naar de Premier League met zich meebrengt. Vooral dankzij de torenhoge tv-gelden is spelen op het hoogste niveau zeer lucratief.

Reading had dinsdag genoeg aan een 1-0 zege op Fulham, nadat de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs in een 1-1 gelijkspel eindigde. Huddersfield Town of Sheffield Wednesday zal de tegenstander zijn in de eindstrijd op 29 mei.

"We hebben enorm hard gewerkt om hier te komen", zegt Stam tegen de BBC. "Soms draait het niet om goed voetbal, maar om de resultaten."

Trots

De 46-jarige Stam is bezig aan zijn eerste klus als hoofdtrainer, nadat hij jarenlang bij Ajax werkte. Eerst was Stam assistent van Frank de Boer en daarna nam hij Jong Ajax onder zijn hoede.

"We zijn trots op onze prestaties tot dusver. Het is geweldig om de finale op Wembley te mogen spelen. Tijdens mijn actieve carrière ben ik daar ook geweest", aldus de 67-voudig international van Oranje.

"Er staat veel op het spel voor de club. Het kan een nerveuze wedstrijd worden, dat zullen we goed moeten managen."

Huddersfield Town en Sheffield Wednesday spelen woensdag voor de tweede keer tegen elkaar. Het eerste duel in Huddersfield eindigde in 0-0. "Het wordt een zware wedstrijd, of we nu tegen Huddersfield of Sheffield spelen", denkt Stam.

Reading speelde in de seizoenen 2007/2008 en 2012/2013 in de Premier League, maar degradeerde steeds na één jaar.

Investeerder

'The Royals' hadden dinsdagavond nog meer goed nieuws te melden, want de club maakte bekend dat de Chinese broer en zus Dai Yongge en Dai Xiu Li een meerderheid van de aandelen hebben overgenomen.

Reading was sinds september 2014 in Thaise handen. De nieuwe Chinese eigenaars waren sinds vorig jaar november in onderhandeling over de overname.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie