Dirk Kuijt (36) zet punt achter voetbalcarrière

Dirk Kuijt stopt als voetballer. De 104-voudig Oranje-international heeft woensdag bekendgemaakt dat hij niet verder gaat bij Feyenoord en een punt zet achter zijn carrière.

"Het is een ontzettend moeilijk besluit voor mij om nu te stoppen, maar dit is het juiste moment. Ik heb mijn hele carrière beslissingen gemaakt op gevoel, dus ook deze", aldus Kuijt. "Ik zal de komende dagen nog wel meetrainen met de selectie, maar daarna stop ik definitief met voetballen."

Na de kampioenswedstrijd van Feyenoord zondag tegen Heracles (3-1), waarin Kuijt een hattrick maakte, zei hij al dat hij een beslissing had genomen over zijn toekomst. De routinier wilde zijn besluit eerst aan de clubleiding mededelen. 

"Dat deed ik bewust om me volledig te focussen op het behalen van het kampioenschap", verklaart Kuijt, die naar eigen zeggen "twee fantastische jaren" bij Feyenoord heeft gehad. "Met de landstitel van dit seizoen als absoluut hoogtepunt. Ik kwam terug om prijzen te winnen en kampioen te worden met Feyenoord. Al mijn dromen zijn verwezenlijkt."

De aanvaller blijft overigens wel verbonden aan Feyenoord en zal trainers- en managementcursussen gaan uitvoeren, ter voorbereiding op een positie binnen het technisch management van de Rotterdamse club. De bedoeling is dat Kuijt op termijn Martin van Geel opvolgt als technisch directeur.

​Hoogtepunt

Kuijt beschikte over een aflopend contract in De Kuip, waar hij in 2015 terugkeerde. Vorig jaar pakte hij de KNVB-beker met Feyenoord en zondag volgde met de eerste landstitel sinds 1999 het absolute hoogtepunt. Slechts een keer eerder werd Kuijt in zijn loopbaan kampioen, dat was in 2014 met Fenerbahçe.

De profloopbaan van Kuijt begon negentien jaar geleden bij FC Utrecht, dat hem als 18-jarige oppikte bij de amateurs van Quick Boys uit zijn geboortedorp Katwijk.

In 2003 wonnen de Utrechters mede dankzij een goal van Kuijt ten koste van Feyenoord (4-1 winst) de beker, waarna de aanvaller de overstap maakte naar de Rotterdamse club.

Vijf jaar Kuijt bij Feyenoord in beeld

Dirk Kuijt kondigde woensdag aan te stoppen als voetballer. Een fotoserie van de periodes van de 36-jarige aanvaller bij Feyenoord. © ANP
De eerste periode van Kuijt bij Feyenoord was van 2003 tot 2006. © ANP
Kuijt kwam over van FC Utrecht. © ANP
Door zijn doelpunten en werklust groeide Kuijt snel uit tot publiekslieveling. © ANP
Prijzen zaten er niet in, zoals Kuijt ook in 2005 en 2006 geen zilverwerk veroverde met Feyenoord. © ANP
Met Salomon Kalou vormde de Katwijker een sterk duo. © ANP
In 2005 zegevierde Kuijt met Feyenoord op bezoek bij Ajax. © ANP
Kuijt werd almaar populairder in De Kuip. © ANP
Met een jonge Ron Vlaar, in 2006. © ANP
Een aangeslagen Kuijt, na de nederlaag van Feyenoord tegen Ajax in de play-offs. © ANP
De 34-jarige Katwijker keerde in 2015 na negen jaar terug in De Kuip. © ProShots
Zijn eerste seizoen kende pieken en dalen. Zo verloor Feyenoord zeven competitieduels op rij. © ProShots
Het teleurstellende seizoen in de competitie werd echter voor een deel goedgemaakt met het winnen van de KNVB-beker. © ANP
In de strijd om de Johan Cruijff Schaal in de zomer van 2016 moesten Kuijt en Feyenoord echter hun meerdere erkennen in PSV. © ANP
Zijn tweede en laatste seizoen bij Feyenoord verliep uitstekend. Kuijt was niet altijd zeker van een basisplek, maar was wel van grote waarde. © Proshots
Hij maakte zijn honderdvijftigste Eredivisietreffer en zijn honderdste doelpunt voor Feyenoord. © ProShots
Kuijt kreeg echter geen basisplek in de eerste kampioenswedstrijd tegen Excelsior, die bovendien met 3-0 werd verloren. © ANP
De vrouw van Dirk Kuijt, Gertrude, en hun zoontje verlaten diep teleurgesteld het Excelsior-stadion. © ProShots
Een week later maakte Feyenoord die nederlaag goed. Kuijt maakte een hattrick tegen Heracles en bezorgde zijn ploeg de eerste landstitel sinds 1999. © ANP
Zo kwam er een mooi einde aan de imposante spelersloopbaan van Kuijt. © ANP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Oranje

In zijn eerste periode bij Feyenoord (2003 tot 2006) pakte Kuijt geen prijs, al werd hij in 2005 wel topscorer van de Eredivisie en groeide hij uit tot international. Met Oranje nam hij deel aan de EK's van 2008 en 2012 en de WK's van 2006, 2010 en 2014. 

Hoogte- en dieptepunt van zijn periode bij Oranje was de met 1-0 verloren WK-finale in 2010 tegen Spanje, waarin Kuijt basisspeler was van de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk. Drie maanden nadat Kuijt op het WK 2014 derde werd met Oranje stopte hij als international.

Kuijt speelde eenmaal de Champions League-finale. Met Liverpool verloor hij in 2007 met 2-1 van AC Milan, ondanks zijn rake kopbal vlak voor tijd. De Katwijker behoort daardoor met Arjen Robben en Patrick Kluivert tot de enige Nederlandse spelers die ooit scoorden in de eindstrijd van het miljoenenbal.

Lees meer over:
Tip de redactie