Voetbal

Nederland heeft rechtstreeks Champions League-ticket weer in vizier

Door de finaleplaats van Ajax in de Europa League heeft Nederland weer uitzicht op een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Champions League in het seizoen 2019/2020.

Op de coëfficiëntenlijst van de UEFA voor dat jaar bezet Nederland momenteel de elfde plaats, terwijl de tiende positie recht geeft op een rechtstreekse plek in het hoofdtoernooi van het Europese miljoenenbal.

Het verschil met nummer tien Turkije bedraagt maar iets meer dan twee punten en Nederland heeft nog een heel seizoen om dat gat te dichten, plus de finale van Ajax tegen Manchester United.

Dankzij Ajax, dat zich donderdag ten koste van Olympique Lyon verzekerde van een finaleplaats in de Europa League, kwam Nederland op 26,849 punten. Turkije, dat zijn laatste deelnemer Besiktas in de kwartfinales zag sneuvelen tegen datzelfde Lyon, staat op 29 punten.

Voorrondes

Het is dus allerminst uitgesloten dat de landskampioen van 2019 weer direct wordt toegelaten tot de groepsfase van de Champions League. Dat voorrecht verloor Nederland onlangs door de matige Europese prestaties van de afgelopen jaren.

Dat betekent dat de winnaar van de Eredivisie zich in het seizoen 2018/2019 via de voorrondes moet proberen te plaatsen voor de groepsfase. Nederland staat namelijk slechts dertiende op de coëfficiëntenlijst voor die jaargang.

Zelfs als Nederland niet voldoende punten sprokkelt om Turkije te achterhalen, gloort er echter nog hoop. Als de Champions League-winnaar van 2019 zich ook via de competitie plaatst voor de volgende editie, gaat er ook een ticket naar de kampioen van het elfde land op UEFA-ranglijst.

Ajax

Ajax kwam door het gewonnen tweeluik met Lyon op 24 punten voor de landencoëfficiënt. Dat is een evenaring van het 'eeuwrecord' van AZ, dat net zoveel punten verzamelde in het seizoen 2004/2005. De Alkmaarders strandden toen in de halve finales van de UEFA Cup.

Slechts vier clubs overtreffen dit seizoen het puntentotaal van Ajax, de vier halvefinalisten uit de Champions League: Juventus (33), Real Madrid (31), Atletico Madrid (29) en AS Monaco (28).

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie