Voetbal

'Fantastisch dat Ajax Europa League-finale kan halen met koopjeselftal'

Oud-speler Bryan Roy vindt het knap dat Ajax donderdagavond in het uitduel met Olympique Lyon de finale van de Europa League kan halen met een team dat relatief weinig gekost heeft.

"Voor het Nederlands voetbal - en vooral voor Ajax - is het fantastisch dat ze met zo'n goedkoop elftal in de halve finale van de Europa League staan", zegt Roy tegen NUsport.

Het basisteam van Ajax dat vorige week in de thuiswedstrijd met 4-1 afrekende met Olympique Lyon bestond uit vier Nederlanders die de hele jeugdopleiding hebben doorlopen in Amsterdam: Jairo Riedewald, Kenny Tete, Matthijs de Ligt en Davy Klaassen.

De Deen Kasper Dolberg kwam op zijn zeventiende voor een kleine 300.000 euro naar Ajax, zijn landgenoot Lasse Schöne was transfervrij toen hij naar Amsterdam verhuisde, keeper André Onana kostte 150.000 euro en Bertrand Traoré is gehuurd van Chelsea.

Voor Amin Younes, Davinson Sanchez (5 miljoen euro) en Hakim Ziyech (11 miljoen euro) legde Ajax wel meerdere miljoenen neer.

"Ajax levert nog steeds heel goed werk in de jeugdopleiding", vindt Roy, die als speler in 1992 de UEFA Cup won met de Amsterdamse club. "Dat resulteert erin dat de club nu een 'koopjeselftal' heeft met spelers waarvan het merendeel uit de jeugd komt en dus niet heel veel geld heeft gekost."

Offday

De 32-voudig international denkt niet dat het jonge Ajax zijn gunstige uitgangspositie zal weggeven in het Parc Olympique Lyonnais, al waarschuwt hij wel voor de kracht van Lyon.

"De Fransen hebben een ontzettend sterke ploeg die een complete offday had in Amsterdam. Ik verwacht dat Ajax in Lyon minimaal één keer zal moeten scoren."

Volgens Roy zou het een fout zijn als Ajax de voorsprong uit de thuiswedstrijd te veel gaat verdedigen.

"Ajax moet Lyon gelijk vastzetten en niet gaan inzakken en achter de bal aan gaan rennen. Ze moeten het spel van Lyon ontregelen en in balbezit volledig hun eigen spel spelen. Als ze Lyon niet laten voetballen, is Ajax te goed om verrast te worden."

De wedstrijd tussen Olympique Lyon en Ajax begint donderdagavond om 21.05 uur en staat onder leiding van de Poolse arbiter Szymon Marciniak. De andere halve eindstrijd gaat tussen Manchester United en Celta de Vigo.

Tip de redactie