Voetbal

FA-preses wil discussie over exorbitante commissies zaakwaarnemers

Greg Clarke, de voorzitter van de Engelse voetbalbond FA, vindt dat er in Engeland door verschillende partijen afspraken moeten worden gemaakt over het geld dat zaakwaarnemers krijgen bij transfers.

Aanleiding voor het statement van de 59-jarige Brit is het onderzoek dat de FIFA dinsdag instelde naar de recordtransfer van Paul Pogba van Juventus naar Manchester United.

Bij de overstap van de middenvelder voor 105 miljoen euro zou zaakwaarnemer Mino Raiola vorig jaar zomer liefst 49 miljoen euro commissie hebben opgestreken. Clarke wil daar niet te snel over oordelen.

"Als dat het bedrag is dat ze aan zaakwaarnemers betalen, dan is dat zo. De clubs moeten zich zelf verantwoorden richting hun eigenaren en fans", zegt de FA-voorzitter, die wel pleit voor verandering, donderdag tegen de BBC.

"Als het voetbal dat wil veranderen en het bedrag dat zaakwaarnemers krijgen wil beperken, dan moeten we om tafel gaan zitten met de Premier League, de EFL en de clubs en erover praten."

Belangen

Haarlemmer Raiola behartigde bij de transfer van Pogba volgens Football Leaks tijdens de onderhandelingen de belangen van zowel Juventus, Manchester United als Pogba.

Clarke waarschuwt echter dat niet alleen de overgang van de Franse middenvelder als voorbeeld moet worden genomen. "Het helpt niet als we slechts één transfer belichten en die bekritiseren. Die reacties leiden niet tot een goede uitkomst", stelt hij.

"Er moet gewoon over worden nagedacht hoeveel geld er in het voetbal blijft, zodat het op de lange termijn goed geïnvesteerd wordt."

Het United van manager José Mourinho kan zich dit seizoen rechtstreeks plaatsen voor de Champions League als de Europa League wordt gewonnen. United speelt donderdag de return in de halve finale tegen Celta de Vigo. Ajax gaat tegelijkertijd, om 21.05 uur, op bezoek bij Olympique Lyon.

Bekijk het programma en de stand in de Premier League

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie