Infantino hekelt 'nepnieuws' over FIFA in strijdvaardige speech

President Gianni Infantino heeft donderdag in een strijdvaardige speech bij het 67e FIFA-congres in Bahrein zijn organisatie en de reorganisatie daarvan verdedigd.

"De nieuwe FIFA is een democratie, geen dictatuur", aldus Infantino in zijn toespraak voor alle FIFA-leden in Manama. "Het is een transparante organisatie en een zeer eerlijke organisatie."

"Er is veel nepnieuws en er zijn veel alternatieve feiten die de ronde doen over de FIFA", zei Infantino, zonder voorbeelden te noemen. "In sommige landen is het zwartmaken van de FIFA een nationale sport geworden."

De wereldvoetbalbond lag de afgelopen jaren flink onder vuur vanwege de grootste corruptiezaak uit de 113-jarige geschiedenis van de FIFA.

Twee jaar geleden werden tientallen bestuurders opgepakt op verdenking van fraude en sindsdien zijn vele topofficials geschorst door de FIFA of zelfs veroordeeld door justitie in Zwitserland of de VS.

Mededogen

Eind maart rondde de FIFA een 22 maanden durend intern onderzoek naar corruptie af. Nadat de resultaten overhandigd werden aan de Zwitserse autoriteiten stelde Infantino dat de FIFA zich "nu weer gaat focussen op het spel".

"We zijn de reputatie van de FIFA aan het herstellen nadat dat allemaal gebeurd is", stelde Infantino donderdag. "We namen de organisatie over op zijn laagste punt."

De Zwitser, die vorig jaar februari zijn landgenoot Sepp Blatter opvolgde, benadrukte dat de FIFA geen mededogen meer heeft voor frauderende officials. "Als iemand in deze ruimte nog steeds denkt dat hij of zij zichzelf kan verrijken: verlaat het voetbal dan direct. We willen je niet hebben."

Infantino haalde ook uit naar "zelfverklaarde goeroes en experts die de afgelopen jaren miljoenen zijn betaald om de FIFA te hervormen. Ze hebben allemaal gefaald. Ik zal niet het advies opvolgen van mensen die hopeloos gefaald hebben om voetbal te beschermen."

‚ÄčEthische commissie

De FIFA verkoos de Colombiaanse Maria Claudia Rojas tot nieuwe voorzitter van de onderzoekskamer van de ethische commissie. Rojas kreeg in Manama een grote meerderheid van de stemmen. De Griek Vassilios Skouris wordt de nieuwe voorzitter van de disciplinaire kamer.

Rojas is de opvolger van de Zwitser Cornel Borbély, Skouris volgt de Duitser Hans-Joachim Eckert op.

Dinsdag werd bekend dat de twee topmannen van de ethische commissie niet herkiesbaar zijn voor de komende vier jaar. Het regelgevende bestuur van de FIFA zegde zowel Eckert als Borbely de wacht aan. Beiden wilden graag beginnen aan een nieuwe termijn om de grote schoonmaakoperatie bij de FIFA voort te zetten.

De Duitser en de Zwitser noemden de beslissing om hen geen nieuwe termijn te geven "een grote stap terug in de strijd tegen corruptie".

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie