Voetbal

'FIFA zet grote stap terug in strijd tegen corruptie'

Rechter Hans-Joachim Eckert en onderzoeker Cornel Borbély hebben woensdag hard uitgehaald naar de FIFA, nadat de wereldvoetbalbond dinsdag bekendmaakte dat het duo geen nieuwe termijn zal krijgen bij de ethische commissie.

"Dit is een grote stap terug in de strijd tegen corruptie", zei de Zwitser Borbély woensdag op een persconferentie in Bahrein, waar de FIFA donderdag zijn jaarlijkse congres houdt.

Borbély was voorzitter van de onderzoekskamer van de ethische commissie, Eckert zat de disciplinaire kamer van diezelfde commissie voor. Samen vervolgden ze meer dan zestig officials.

Onder anderen voormalig FIFA-baas Sepp Blatter en gewezen UEFA-voorzitter Michel Platini werden onder hun bewind gestraft.

Er lopen nog tal van onderzoeken. Op twee medewerkers na wordt de volledige bezetting van beide kamers vervangen. "Dit is een onnodige beslissing en dus puur politiek", vertelde Borbély.

Termijn

De FIFA wilde na de in 2015 naar buiten gekomen corruptieschandalen met een nieuwe voorzitter (Gianni Infantino) en nieuw elan werken aan een beter imago.

Volgens Borbély is er nog heel wat werk te doen. "Er zijn nog honderden zaken hangende. Er ligt heel veel werk. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat bepaalde zaken opgepikt worden'', zei de Zwitserse advocaat, die samen met Eckert hard was in zijn oordeel over de huidige FIFA: "Dit besluit betekent het einde van de hervormingen.''

Eckert en Borbély wilden graag beginnen aan een nieuwe termijn, maar de FIFA meldde dinsdag dat ze die kans niet zullen krijgen.

Eckert was bijna vijf jaar voorzitter van de rechtsprekende kamer van de ethische commissie. Borbély gaf sinds 2015 leiding aan de onderzoekskamer.

Ze zullen worden opgevolgd door Maria Claudia Rojas uit Colombia en Vasilios Skouris uit Griekenland. Argumentatie bleef vooralsnog uit.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie