Voetbal

Internationals Oranje verrast door keuze voor Advocaat

De internationals van het Nederlands elftal reageerden volgens Hans van Breukelen met enige verbazing op de keuze voor Dick Advocaat als bondscoach.

"Ze waren verrast", zei Van Breukelen, technisch directeur van de KNVB, dinsdag op de persconferentie in Zeist waar de aanstelling van Advocaat bevestigd werd.

De oud-doelman ziet echter geen problemen. "De spelers zijn net als ik professionals en ze kunnen ook ergens overheen stappen."

De aanstelling van Advocaat is omstreden omdat hij vorig jaar plotseling vertrok toen hij assistent was van de eind maart ontslagen Danny Blind. Advocaat was nog maar een paar maanden in dienst van de KNVB toen hij een lucratief contract tekende bij Fenerbahçe.

Geen sentimenten

Voor Van Breukelen was de voorgeschiedenis met de 69-jarige Advocaat geen belemmering om hem vorige maand te benaderen voor een nieuwe termijn bij Oranje.

"We zitten op dit moment in de situatie dat sentimenten aan de kant gezet moeten worden voor kwaliteit. De voetballerij is zo klein, daarin kom je elkaar altijd wel weer tegen. Ik kan over sentimenten en emoties heen stappen om te kijken wat het beste is voor het Nederlands elftal."

Overigens duurt het nog even totdat Advocaat en zijn assistent Ruud Gullit aan de slag gaan bij Oranje. Advocaat maakt bij Fenerbahçe eerst het seizoen af en dat duurt waarschijnlijk tot en met 4 juni. Ook Gullit zal dan pas aansluiten, waardoor het nieuwe duo op 9 juni voor het eerst op de bank zal zitten bij de WK-kwalificatiewedstrijd in De Kuip tegen Luxemburg.

Grim

Tijdens de oefeninterlands tegen Marokko (31 mei) en Ivoorkust (4 juni) is Fred Grim interim-bondscoach. Na het ontslag van Blind was Grim ook al de eindverantwoordelijke tijdens de oefeninterland in de Arena tegen Italië (1-2 verlies).

De 51-jarige oud-doelman was eerder assistent van Blind en zal onder Advocaat opnieuw die functie vervullen.

Tip de redactie