Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Peter Bosz (Ajax), Erik ten Hag (FC Utrecht), Henk Fraser (Vitesse) en Mitchell van der Gaag (Excelsior) zijn de vijf genomineerden voor de titel van trainer van het jaar in de Eredivisie.

Dat meldt De Voetbaltrainer maandag. Het vakblad organiseert elk jaar de uitreiking van de Rinus Michels Awards voor de beste trainers in het betaald en amateurvoetbal.

Van der Gaag en Excelsior verzekerden zich zondag door een zege op koploper Feyenoord (3-0) van minimaal nog een seizoen in de Eredivisie.

Fraser won dit seizoen met Vitesse voor het eerst een grote prijs, de KNVB-Beker. Bosz staat met Ajax in de halve finale van de Europa League en is nog in de race voor het kampioenschap, net als Feyenoord-coach Van Bronckhorst. Ten Hag is met FC Utrecht al zeker van de vierde plek in de Eredivisie.

Vorig jaar ging de Rinus Michels Award voor beste trainer in de Eredivisie naar Ten Hag. Een jaar eerder kreeg PSV-trainer Phillip Cocu de prijs, terwijl Ajax-coach Frank de Boer in 2014 en 2013 de award in ontvangst mocht nemen.

De hoofdtrainers van de Eredivisieclubs bepalen zelf wie de Rinus Michels Award moet krijgen.

Jupiler League

In de Jupiler League maken Maurice Steijn (VVV-Venlo), Ron Elsen (MVV) en Peter van den Berg van RKC Waalwijk dit jaar kans op de prijs. Steijn werd enkele weken geleden kampioen met VVV, terwijl MVV en RKC zich hebben geplaatst voor de play-offs om promotie-degradatie.

In de categorie 'beste amateur-trainer' zijn Jan van Raalte (S.C. Genemuiden), René Nijhuis (Quick '20), Ed Engelkes (VVOG/vrouwen Ajax), Jeroen Rijsdijk  (Excelsior Maassluis), Miquel van den Dungen (RKSV Nuenen) en Niels van Casteren (Blauw Geel '38) genomineerd.

Ajax, PSV, Feyenoord of AZ krijgt de prijs voor de beste jeugdopleiding in het betaald voetbal.

De prijzen worden op vrijdag 19 mei uitgereikt tijdens het Nederlands Trainerscongres in het stadion van PEC Zwolle. De Rinus Michels Awards worden sinds 2004 uitgereikt.