Voetbal

Aziatische bonden kiezen vrouw uit Bangladesh voor FIFA-bestuur

De Aziatische voetbalbonden hebben een vrouw uit Bangladesh naar voren geschoven als nieuw lid van het FIFA-bestuur.

De 50-jarige Mahfuza Akhter Kiron kreeg maandag tijdens de verkiezing van de Aziatische federatie AFC verrassend de voorkeur boven Moya Dodd, de Australische die de afgelopen jaren in het hoofdbestuur van de mondiale bond zat.

Er waren vier kandidaten voor de ene zetel in het FIFA-bestuur die was gereserveerd voor een vrouw uit Azië. Twee vrouwen, uit Noord-Korea en Palestina, trokken zich kort voor de verkiezing terug.

Akhter kreeg vervolgens 27 stemmen, Dodd wist slechts zeventien landen achter zich te krijgen.

De 52-jarige Australische had zich de afgelopen jaren geprofileerd als een voorvechtster van vrouwenvoetbal.

Unaniem

De drie mannelijke kandidaten voor de drie overige plekken in het FIFA-bestuur namens de AFC werden allemaal unaniem gekozen. Het gaat om de Chinees Zhang Jian, de Koreaan Chung Mong-gyu en Mariano Araneta junior uit de Filipijnen.

De invloedrijke sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah behoorde aanvankelijk ook tot de kandidaten, maar hij trok zich terug nadat hij werd genoemd in het onderzoek van de Amerikaanse justitie naar corruptie binnen de FIFA. De 53-jarige sjeik uit Koeweit zat in het bestuur van de FIFA en is voorzitter van het Aziatisch olympisch comité.

De wereldvoetbalbond houdt donderdag zijn jaarlijkse congres in Manama, de hoofdstad van Bahrein. Op de agenda staat onder meer de verdeling van de startplaatsen voor het WK van 2026. De Verenigde Staten, Mexico en Canada willen dat fors uitgebreide WK met 48 deelnemers gezamenlijk organiseren.

Lees meer over:
Tip de redactie