Sc Heerenveen heeft zich zondag nog niet definitief geplaatst voor de play-offs voor Europees voetbal. PEC Zwolle versloeg de Friezen met 2-1 en verzekerde zich zo van lijfsbehoud. Heracles Almelo bleef op de negende plek staan door een 4-0 overwinning op ADO Den Haag.

Heerenveen had zich met een zege op PEC al definitief kunnen verzekeren van een plek bij de eerste negen clubs. Die eindklassering is aan het einde van het seizoen goed voor play-offs voor Europees voetbal.

PEC kreeg al na achttien minuten de eerste tegenslag te verwerken toen Ouasim Bouy de uitgebroken Reza Ghoochannejhad neerhaalde. De middenvelder moest met een rode kaart het veld verlaten.

Hoewel PEC het met een man minder moest doen, kwam de thuisploeg na 29 minuten wel op voorsprong. Danny Holla schoot een vrije trap op fraaie wijze achter Erwin Mulder.

Twee minuten na rust sloeg PEC wederom toe. Queensy Menig leek de bal zelf al over de achterlijn te lopen, maar mocht verder en werkte de 2-0 binnen. Ghoochannejhad deed diep in blessuretijd nog wat terug, maar zijn treffer kwam veel te laat om nog wat te forceren.

Heerenveen staat achtste, met 43 punten. Dat zijn er drie meer dan FC Groningen, dat een punt overhield aan het thuisduel met PSV (1-1). De Groningers, die volgende week op bezoek gaan bij FC Twente, hebben nog een zeer kleine kans op de play-offs. 

Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft namelijk net als Heerenveen ook 43 punten na de 4-0 zege tegen ADO Den Haag, dat nu definitief geen kans meer maakt op de play-offs. De ploeg van trainer John Stegeman had aan een sterke openingsfase genoeg om de zege veilig te stellen.

Reuven Niemeijer was de grote man aan de kant van Heracles. De middenvelder schoot na vijf minuten via de onderkant van de lat raak en vergrootte de marge na twaalf minuten naar twee: 2-0.

Samuel Armenteros zorgde twintig minuten voor tijd voor de 3-0. De aanvaller verschalkte Robert Zwinkels met een hoog schot en tekende zo voor zijn negentiende doelpunt van dit seizoen. Thomas Bruns deed in de 97e minuut nog een duit in het zakje door de 4-0 te maken. 

Heracles staat negende, met drie punten meer dan FC Groningen. Heracles en Heerenveen hebben in de laatste speelronde aan een punt genoeg om zich te plaatsen voor de play-offs. Heracles gaat op bezoek bij koploper Feyenoord, terwijl Heerenveen thuis speelt tegen NEC.

FC Utrecht-Vitesse

Nummer vier FC Utrecht boekte een nipte zege op bekerwinnaar Vitesse. De Domstedelingen wonnen in de Galgenwaard met 1-0 door een doelpunt van Willem Janssen in de tweede minuut van de blessuretijd.

De Domstedelingen waren al zeker van de play-offs, terwijl Vitesse door de bekerwinst van vorige week volgend seizoen sowieso mee mag doen aan het hoofdtoernooi van de Europa League.

Vitesse sluit het seizoen volgende week af met een thuiswedstrijd tegen Roda JC. FC Utrecht gaat op bezoek bij AZ, dat ondanks een 2-1 nederlaag in Nijmegen tegen NEC zeker is van de play-offs voor Europees voetbal.  

Zoals het er nu naar uitziet, strijden AZ, FC Utrecht, Heracles Almelo en Heerenveen dus in de play-offs voor een plek in de voorronde van de Europa League. 

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie