De beroepscommissie van de KNVB heeft vrijdag het beroep van Achilles'29 tegen de drie punten in mindering afgewezen, waardoor de club uit Groesbeek volgens de voetbalbond officieel gedegradeerd is uit de Jupiler League.

De uitspraak kwam uitgerekend vlak voor de laatste speelronde. Hekkensluiter Achilles, dat wordt gestraft omdat het meermaals niet had voldaan aan financiële doelstellingen, ging vrijdagavond thuis met 1-5 onderuit tegen Jong PSV.

Concurrent FC Dordrecht, dat door de straf van Achilles vijf punten meer had en dus niet meer te achterhalen was, verloor met 1-0 op bezoek bij FC Den Bosch. Die wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd nadat een groepje supporters een vuurwerkbom op het veld gooide.

Achilles liet zelf op de site van de club weten nog te geloven in een uitweg. De club vroeg donderdag namelijk een spoedappel aan tegen de uitspraak van de kortgedingrechter. De uitkomst daarvan, die later volgt, kan de Groesbekers in combinatie met een zege op Jong PSV en een nederlaag van concurrent Dordrecht mogelijk nog redden.

Mocht het spoedappel niets opleveren, dan is Achilles de tweede club die deze eeuw degradeert uit het betaald voetbal. In 2010 zakte FC Oss af naar de toenmalige Topklasse, waarna de Brabanders een jaar later weer promoveerden.

Achilles maakte in 2013 de overstap vanuit het amateurvoetbal naar de Jupiler League. In de eerste twee seizoenen speelde de club betaald voetbal op basis van een pilot en vorig jaar werd dispensatie verleend. Dit seizoen moesten de Groesbekers voldoen aan een volledige licentie, maar daar slaagden ze dus niet in.

Heksenjacht

Eerder deze week liet Achilles-voorzitter Harrie Derks weten dat hij vindt dat de KNVB bezig is met een "heksenjacht" tegen zijn club. Eerder kreeg Achilles een boete van 72.000 euro opgelegd omdat de club te laat was met het inleveren van financiële stukken.

Woensdag verloor de hekkensluiter van de Jupiler League al een rechtszaak tegen de KNVB over de termijn waarop men voor de beroepscommissie moest verschijnen. Volgens Derks was de termijn van vier dagen tegen de regels, maar de rechtbank van Utrecht oordeelde anders.

Dit seizoen verloopt dramatisch voor de ploeg van trainer Eric Meijers. Achilles, dat in de voorgaande drie seizoenen laatste, achttiende en vijftiende werd, staat sinds de zevende speelronde onafgebroken onderaan in de Jupiler League.

Bekijk het programma en de stand in de Jupiler League