Davy Klaassen was woensdagavond vooral trots na de spectaculaire 4-1 zege van Ajax op Olympique Lyon in de heenwedstrijd van de halve finale van de Europa League. Maar de captain beseft ook dat de overwinning nog veel groter uit had kunnen vallen.

"7-2 was niet raar geweest. Dat is een krankzinnige uitslag, maar als je deze wedstrijd bekijkt en de kansen telt dan had het makkelijk gekund", aldus Klaassen, die ook niet helemaal tevreden was over het spel van zijn ploeg.

"Het was een prachtige avond, maar voor rust was het niet het beste Ajax van dit seizoen. Het ging gelijk op, alleen maakten wij de kansen goed af waardoor we halverwege met 2-0 voor stonden. De trainer zei in de rust ook dat het niet geweldig was. Het moest beter en dat hebben we gedaan."

Na rust scoorde Ajax nog twee keer. Tussendoor was Mathieu Valbuena trefzeker voor Lyon. "Vooral na die 3-1 zijn we opgestaan", vindt Klaassen. "We vlogen over Lyon heen en bleven maar gaan."

"De sfeer in het stadion hielp daarbij. Het was weer echt een gekkenhuis, zoals altijd bij een Europese wedstrijd. Ik denk dat de hele Arena de wedstrijd staand heeft bekeken. Het feit dat ik niet eens helemaal tevreden ben zegt wel iets over hoe we de tweede helft gespeeld hebben."

Gelsenkirchen

Door de ruime zege is Ajax dicht bij de eerste Europese finale van de club in 21 jaar. Klaassen kan met vertrouwen toewerken naar de return volgende week in Frankrijk, al ging het de vorige keer nog bijna mis tegen Schalke 04 na een knappe 2-0 thuiszege.

"Het zou heel stom zijn als we het weer zo makkelijk weggeven als in Gelsenkirchen. Dat mag niet gebeuren, we hebben geleerd. In Lyon moeten we durven voetballen. Dan gaan we ruimte krijgen en dan gaan we door. De ervaring van Gelsenkirchen gaat ons helpen.

"Of ik de finale al ruik? Dat niet, maar we zijn wel dichtbij. Dit mogen we niet meer weggeven."

De return in Lyon is op donderdag 11 mei en begint om 21.05 uur. Komende donderdag staat het eerste duel in de andere halve finale tussen Manchester United en Celta de Vigo op het programma.

De terugwedstrijd wordt wel tegelijk met Lyon-Ajax gespeeld. De finale van de Europa League is op 24 mei in de Friends Arena in Stockholm.

Younes kreeg kippenvel van 'geweldige wedstrijd'
Younes kreeg kippenvel van 'geweldige wedstrijd'