Henk ten Cate heeft een roerige week op een positieve manier afgesloten. De Amsterdamse trainer verzekerde zich zaterdag met Al Jazira van het kampioenschap in de Verenigde Arabische Emiraten.

De ploeg van Ten Cate won met 5-0 bij Hatta, vooral dankzij een hattrick van Ali Ahmed Mabkhout. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Al Jazira nu tien punten voorsprong op Al Ahli, dat niet verder kwam dan 2-2 tegen Sharjah.

De club uit Abu Dhabi, met de Amsterdamse Marokkaan Mbark Boussoufa als bekendste speler, werd zodoende voor de tweede keer in de historie kampioen van de Verenigde Arabische Emiraten. Voor het eerst gebeurde dat in 2011.

"Ik ben natuurlijk heel blij'', zei Ten Cate. "We hebben een ploeg met veel jonge spelers, die het fantastisch hebben gedaan.''

Zijn ploeg mag aan het einde van dit jaar meedoen aan het WK voor clubs, dat in de Verenigde Arabische Emiraten wordt gehouden.

KNVB

Ten Cate werkt sinds begin 2016 bij Al Jazira, dat destijds in de onderste regionen van de ranglijst bivakkeerde.

De 62-jarige trainer dacht begin deze week na een gesprek met KNVB-directeur Hans van Breukelen de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal te worden, maar trok zich terug toen bleek dat volgens hem zijn kandidatuur niet door iedereen binnen de bond gesteund werd.

Vrijdag dook zijn naam ook op in een onderzoek dat is ingesteld naar mogelijk ongeoorloofde praktijken bij het bedrijf Tinker Travel, waarvan Ten Cate een van de aandeelhouders is. Een juridische procedure dreigt voor de trainer, die alle aantijgingen ontkent.