Het openbaar ministerie in Frankrijk doet onderzoek naar de toewijzing van het WK voetbal in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Dat meldt de BBC donderdag.

Volgens de Britse omroep is Sepp Blatter, oud-voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, inmiddels al verhoord. De BBC baseert zich op de Franse krant Le Monde.

De Franse aanklagers zijn vorig jaar begonnen met het onderzoek naar de biedprocedures voor beide titeltoernooien.

Er wordt onder meer gekeken of bij de toewijzing aan Rusland en Qatar sprake is geweest van corruptie. In Zwitserland loopt ook al een zaak vanwege mogelijke malversaties bij de toewijzing van beide WK's.

Blatter

Volgens Le Monde is Blatter vorige week donderdag door de Franse justitie verhoord, vooralsnog als getuige.

De Zwitserse en Amerikaanse autoriteiten doen op hun beurt al twee jaar onderzoek naar mogelijke corruptie bij de wereldvoetbalbond in de periode onder Blatter. De inmiddels 81-jarige Zwitser trad in 2015 na een bewind van zeventien jaar terug.

Blatter werd voor acht jaar geschorst voor een dubieuze betaling aan de Franse oud-international Michel Platini, ex-preses van de Europese voetbalbond UEFA. Die straf werd in 2016 teruggebracht tot zes jaar.

Platini

Ook Platini werd voor zes jaar geschorst voor alle voetbalactiviteiten. Het internationaal sporttribunaal CAS verminderde die schorsing tot vier jaar.

Zwitserse aanklagers doen nog onderzoek naar de gewraakte betaling van Blatter aan Platini. Het ging om een bedrag van 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die de Fransman vele jaren eerder voor de Zwitser had verricht. Die transactie riekte volgens onderzoekers naar omkoping en corruptie.

Infantino

De nieuwe FIFA, onder leiding van voorzitter Gianni Infantino, heeft vorige maand bewijsstukken overhandigd aan de Zwitserse en de Amerikaanse justitie. Het gaat om een rapport van 1300 pagina's naar aanleiding van een intern onderzoek van 22 maanden naar corruptiepraktijken binnen de FIFA in de periode-Blatter.

Het dossier bevat ook nog een bijlage van 20.000 pagina's aan bewijsmateriaal. Hangende het onderzoek door de Zwitserse en Amerikaanse justitie is over de inhoud van het FIFA-rapport nog steeds niets bekend geworden.