Dick Advocaat en Ruud Gullit gaan samen aan de slag bij het Nederlands Elftal. Dat meldt De Telegraaf donderdag. 

Volgens het dagblad staan alleen nog enkele praktische zaken de afronding van de aanstelling van Advocaat als bondscoach in de weg.

Gullit wordt de rechterhand van de huidige coach van Fenerbahçe. De 54-jarige Amsterdammer had woensdag een gesprek met de KNVB en zal een belangrijke rol in de technische staf krijgen.

De voetbalbond is volgens De Telegraaf toen ook begonnen met de officiële invulling van de contracten van Advocaat en Gullit.

De 69-jarige Advocaat was al twee keer eerder bondscoach van Oranje, in de periodes 1992-1994 en 2002-2004. In augustus verruilde hij zijn rol als assistent van toenmalig bondscoach Danny Blind nog voor het trainerschap bij Fenerbahçe.

Ten Cate

Eerder deze week benaderde de KNVB Henk ten Cate om bondscoach te worden, maar naar eigen zeggen legde hij het aanbod naast zich neer. De 62-jarige trainer heeft niet het gevoel dat de bond volledig achter hem staat.

Zowel Ten Cate als Advocaat sprak de afgelopen dagen uitgebreid met technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB.

Nadat Fred Rutten bedankte als mogelijke assistent zou Van Breukelen tegen Ten Cate gezegd hebben dat Advocaat ook nog een mogelijke kandidaat is voor het bondscoachschap, waarop Ten Cate afhaakte.

Vijf toptrainers die het bondscoachschap van Oranje weigeren
133
Vijf toptrainers die het bondscoachschap van Oranje weigeren

Turkse competitie

Uit het gesprek van Advocaat met Van Breukelen bleek dat de ervaren trainer graag met Gullit wil samenwerken. Gullit had tot het gesprek van woensdag geen enkel contact met de KNVB of de technisch directeur. Wel had hij in het openbaar laten weten een functie bij Oranje interessant te vinden.

Vorig jaar lukte het Van Breukelen nog niet om Gullit te strikken als assistent van toenmalig bondscoach Blind. Gullit zit zonder club, maar heeft wel contracten met grote televisieomroepen en is ook columnist bij De Telegraaf.

Advocaat ligt nog tot 1 juni vast in Istanbul en de Turkse competitie duurt nog tot 4 juni. Wil de Hagenaar op de bank zitten bij de eerstvolgende (oefen)wedstrijd tegen Marokko op 31 mei, dan moet hij eerst toestemming krijgen van de president van Fenerbahçe om de club te verlaten voor de laatste wedstrijden in de Süper Lig.

Oefenduel

De KNVB is al een maand op zoek naar een opvolger van Blind, die eind maart werd ontslagen na de 2-0 nederlaag van Oranje tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie.

Louis van Gaal, Ronald Koeman, Frank de Boer en de Duitser Roger Schmidt lieten al weten geen trek in de functie te hebben.

Van Breukelen zei een week geleden voor 1 mei een nieuwe bondscoach te willen presenteren. Het Nederlands elftal komt op 31 mei weer in actie. Dan staat de oefenwedstrijd in en tegen Marokko op het programma.

Zo kan Oranje toch nog het WK halen
60
Zo kan Oranje toch nog het WK halen