De Engelse bond FA heeft Joey Barton voor achttien maanden geschorst. De 34-jarige middenvelder van Burnley is schuldig bevonden aan het gokken op wedstrijden.

Barton heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen de schorsing, omdat hij beseft dat zijn loopbaan anders over is. "Dit besluit dwingt me voortijdig een punt te zetten achter mijn loopbaan", schrijft Barton in een verklaring.

Tussen maart 2006 en mei 2016 heeft Barton liefst 1260 weddenschappen op voetbalwedstrijden afgesloten. Het is voor spelers niet toegestaan om te gokken, ook niet op duels waar zij zelf niet bij betrokken zijn. Hij benadrukt dat zijn weddenschappen niet met matchfixing te maken hebben. Hij heeft wel gewed op eigen ploegen, maar toen zat hij naar eigen zeggen niet bij de selectie.

"Als ik wedde op een nederlaag van mijn eigen team dan was dat uit frustratie. Ik baalde er dan van dat ik niet kon of mocht spelen."

De schorsing voor Barton geldt voor alle activiteiten in de voetbalwereld. De eenmalig international van Engeland moet bovendien een boete van 30.000 pond (35.000 euro) betalen.

Schandalen

Barton speelde het afgelopen halfjaar veertien duels voor Burnley, waarin hij eenmaal trefzeker was. De club staat momenteel op de zestiende plek in de Premier League. Zondag was Barton nog basisspeler in de met 2-0 verloren wedstrijd tegen Manchester United.

De schorsing van Barton is zeker niet het eerste incident in zijn carrière. In november werd zijn contract bij het Schotse Rangers FC nog ontbonden na een ruzie met een teamgenoot.  Jaren geleden kwam hij al in opspraak omdat hij bij een uit de hand gelopen kerstborrel bij Manchester City een sigaar drukte in het oog van jeugdspeler Jamie Tandy.

Barton denkt zijn verleden ervoor gezorgd heeft dat de straf zwaar is uitgevallen. 'Ik weet dat ik me niet aan de regels heb gehouden, maar ik denk dat de straf voor mij zwaarder is dan die bij minder controversiële spelers zou zijn." 

"Bovendien heb ik gevochten tegen mijn gokverslaving en heb een medisch dossier geleverd aan de FA. Ik vind het jammer dat ze dat niet serieus in overweging hebben genomen en ben daarom zeer teleurgesteld."

Barton speelde behalve voor Burnley, Rangers en City voor Newcastle United, Queens Park Rangers en Olympique Marseille. ZIjn enige interland was in februari 2007 tegen Spanje.