Anouk Hoogendijk en Daphne Koster stoppen na dit seizoen met voetballen, zo melden de twee speelsters van Ajax woensdag op de website van de club.

De 31-jarige Hoogendijk en 36-jarige Koster speelden sinds 2012 bij Ajax, dat toen begon met vrouwenvoetbal. Hoogendijk kwam in de tussentijd voor Arsenal uit, maar keerde later terug in Amsterdam. Beide speelsters waren al gestopt als international.

"Voor sommigen komt het misschien als een verrassing, maar ik voel gewoon aan alles dat dit vooral een heel mooi moment is om te stoppen", zegt Hoogendijk, die een kleine drie weken terug werd benoemd tot bondsridder van de KNVB.

Voor Koster was de keuze moeilijker. "Uiteindelijk heeft het puur met gevoel te maken. Het is ook zo dat ik wel voor de volle 100 procent voor iets wil gaan", zegt Koster. "Een bijrol zie ik niet zitten. Bovendien is het ook gewoon mooi geweest. Ik heb alles gedaan in mijn carrière en heb niet meer één doel waar ik naartoe werk."

Boegbeelden

Hoogendijk en Koster waren jarenlang boegbeelden van het Nederlands elftal. Koster (139 interlands) debuteerde in 1997 in Oranje en Hoogendijk (103 interlands) speelde zeven jaar later haar eerste wedstrijd voor Nederland.

Op het EK van 2009 vierden Koster en Hoogendijk hun eerste grote succes met Oranje. Nederland haalde de halve eindstrijd van het toernooi in Finland. Daarin was Engeland te sterk. In 2014 kwalificeerde Oranje zich voor het eerst voor het WK, maar Koster was daar niet bij omdat ze dat jaar moeder werd van een dochter.

Ook op het WK, in 2015 Canada, ontbrak Koster. Hoogendijk behoorde wel tot de selectie, maar kwam geen minuut in actie.

Koster en Hoogendijk hopen hun loopbaan af te sluiten met de landstitel. Ajax staat met dertig punten bovenaan in de kampioenspoule. FC Twente volgt met 25 punten, PSV en ADO Den Haag hebben twintig punten verzameld. Vrijdag speelt Ajax thuis tegen PSV.