Henk ten Cate heeft naar eigen zeggen een aanbod van de KNVB om bondscoach te worden naast zich neergelegd. De 62-jarige trainer heeft niet het gevoel dat de bond volledig achter hem staat.

"De baan is mij maandagavond toegezegd. Maar uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen'', vertelt hij dinsdag in De Telegraaf.

"Als je zo'n verantwoordelijke baan aanneemt, voor mij de meest eervolle in het Nederlandse voetbal, is het essentieel dat de hele organisatie daar achter staat, anders wordt het geen succes", aldus Ten Cate, die trainer is van Al-Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten.

Ten Cate gold samen met Fenerbahçe-trainer Dick Advocaat als de belangrijkste kandidaat om de nieuwe bondscoach te worden van het Nederlands elftal. Beide trainers spraken de afgelopen dagen uitgebreid met technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB.

Na het afhaken van Ten Cate lijkt de weg vrij voor een terugkeer van Advocaat bij Oranje. Hij was al twee keer eerder bondscoach van Oranje (1992-1994, 2002-2004).

De 69-jarige Hagenaar keerde vorig jaar kortstondig terug als assistent van bondscoach Danny Blind. Hij liet Oranje echter al snel weer in de steek toen hij hoofdtrainer van Fenerbahçe kon worden.

Zo kan Oranje toch nog het WK halen
60
Zo kan Oranje toch nog het WK halen

WK-kwalificatie

De KNVB is al een maand op zoek naar een opvolger van Blind, die eind maart werd ontslagen na de 2-0 nederlaag van Oranje tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie.

Louis van Gaal, Ronald Koeman, Frank de Boer en de Duitser Roger Schmidt lieten al weten geen trek in de functie te hebben. Hoewel Ten Cate nu ook heeft afgezegd, denkt hij dat Nederland het WK volgend jaar in Rusland nog wel kan halen.

"Ik geloof heilig dat Oranje voldoende kwaliteit heeft zich te kwalificeren voor het WK", aldus Ten Cate. "Verder heb ik alleen maar waardering voor alle echte voetbalexperts die mijn kandidatuur steunden en voor Hans van Breukelen die voor mij zijn nek heeft uitgestoken."

"Ik wens hem veel succes in zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach en hoop dat het Oranje heel erg goed gaat." 

Van Breukelen zei een week geleden voor 1 mei een nieuwe bondscoach te willen presenteren. Het Nederlands elftal komt op 31 mei weer in actie. Dan staat een oefenwedstrijd in en tegen Marokko op het programma. Daarna wordt er ook nog geoefend tegen Ivoorkust (4 juni) als voorbereiding op het WK-kwalificatieduel met Luxemburg op 9 juni.

Vijf toptrainers die het bondscoachschap van Oranje weigeren
133
Vijf toptrainers die het bondscoachschap van Oranje weigeren