FC Utrecht heeft zichzelf zondag steviger op de vierde plaats genesteld in de Eredivisie. De Domstedelingen boekten in eigen huis een late overwinning tegen Roda JC: 1-0. ADO Den Haag verzekerde zich later op de dag van tenminste nog een seizoen op het hoogste niveau in Nederland dankzij een 0-1 zege op bezoek bij Sparta.

Bij FC Utrecht-Roda JC nam Zakaria Labyad in de 87e minuut de enige treffer van de wedstrijd voor zijn rekening.

Daardoor vergrootte FC Utrecht de voorsprong op nummer vijf AZ, dat zaterdag al met 2-1 won van FC Twente, weer tot zeven punten.

Roda JC verkeert met nog twee speelrondes voor de boeg in degradatiegevaar. De Limburgers hebben een marge van twee punten op Sparta Rotterdam, dat op dit moment een playoff-plek bezet.

Troupée

FC Utrecht kreeg al binnen het kwartier een tegenvaller te verwerken toen Giovanni Troupée zich met een bovenbeenblessure moest laten vervangen.

Beide ploegen bakten er vervolgens in de eerste helft bijzonder weinig van. Alleen Yassin Ayoub kreeg na ruim een half uur een aardige schietkans, maar de poging van de middenvelder van FC Utrecht was een eenvoudige prooi voor Roda JC-doelman Benjamin van Leer.

Na rust was het met name FC Utrecht dat wat leven in de brouwerij bracht. Sébastien Haller en Gyrano Kerk hadden de 1-0 op hun schoen, maar Haller schoot de bal te slap in en Kerk raakte buiten bereik van Van Leer de paal.

Die missers kwamen de thuisclub een kwartier voor tijd bijna duur te staan. Abdul Ajagun zette Mikhail Rosheuvel vrij voor David Jensen, maar de keeper van FC Utrecht hield zijn ploeg knap op de been.

Een doelpuntloos gelijkspel leek in de maak, maar Labyad besliste in de 87e minuut anders. De spelmaker van de subtopper schoot een vrije trap van zo'n twintig meter achter de kansloze Van Leer.

Sparta-ADO

ADO had de driepunter bij Sparta te danken aan een vroeg doelpunt van Abdenasser El Khayati.

De opgeleefde ploeg van trainer Alfons Groenendijk verhoogde het puntenaantal naar 35 en is niet meer te achterhalen door Sparta of NEC, die op 28 punten staan. De Hagenaars verzamelden in de laatste vijf wedstrijden liefst dertien punten.

Voor Sparta was het alweer de vijfde nederlaag in april. Sinds de gevoelige verliesbeurten tegen Excelsior en Roda JC staat de equipe van coach van Alex Pastoor op een nacompetitieplek. Naast een nieuw teleurstellend resultaat biedt ook het vertoonde spel van zondagmiddag weinig hoop op een gunstig competitieslot, waarin FC Twente en Go Ahead Eagles de opponenten zijn.

Sparta speelde zonder overtuiging en vooral voor rust in een te laag tempo om het ADO lastig te maken. Doelman Robert Zwinkels van de bezoekers hoefde pas in de laatste minuut voor rust voor het eerst in actie te komen, op een afstandsschot van Thomas Verhaar.

Kruising

Zo werd El Khayati matchwinner. De middenvelder legde in de elfde minuut vanaf ruim 25 meter aan en knalde de bal in de kruising. Mike Havenaar had de voorsprong kunnen verdubbelen, maar tikte een scherpe voorzet van Sheraldo Becker ongelukkig over.

Heel ADO schreeuwde aan het eind van de eerste helft om een strafschop toen binnen vijftien seconden Mart Dijkstra en Michel Breuer de bal met de hand aanraakten, maar scheidsrechter Dennis Higler zag er geen hands in.

Sparta verhoogde gaandeweg de tweede helft de druk. David Mendes da Silva was via een scrimmage dicht bij de gelijkmaker, evenals Stijn Spierings met een schot van afstand.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie