Go Ahead Eagles moet na een 2-3 thuisnederlaag tegen FC Groningen vrezen voor degradatie uit de Eredivisie. Eerder op zaterdag leed NEC in Nijmegen tegen Excelsior de zevende nederlaag op rij.

Bij Go Ahead-Groningen bracht Mimoun Mahi de bezoekers voor rust op voorsprong. Sam Hendriks zorgde een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker.

Jesper Drost zorgde tien minuten voor tijd opnieuw voor de voorsprong van Groningen, maar Go Ahead kwam vlak voor tijd opnieuw langszij. In de blessuretijd bezorgt Mahi de bezoekers alsnog de winst.

Door de nederlaag blijft de achterstand van hekkensluiter Go Ahead op nummer zeventien NEC en nummer zestien Sparta Rotterdam, dat zondag nog thuis tegen ADO Den Haag speelt, vijf punten.

De Deventenaren moeten in de laatste twee duels onder meer nog op bezoek bij Ajax. FC Groningen staat tiende.

Aantrekkelijk

Go Ahead en Groningen zorgden voor een aantrekkelijke wedstrijd op De Adelaarshorst. In de eerste helft was Linssen een aantal keren dicht bij de openingstreffer voor de bezoekers en zorgde Joey Suk voor gevaar bij de thuisploeg.

Nadat een inzet van Mahi via Theo Zwarthoed op de paal belandde, wist de aanvaller van Groningen de doelman van Go Ahead acht minuten voor rust wel te passeren.

Kort na rust kwam de hekkensluiter goed weg toen een schot van Drost op de paal terechtkwam. Een kwartier voor tijd was het wel raak aan de andere kant. Hendriks vond het net na een combinatie met Elvis Manu.

Go Ahead kon niet lang van de gelijke stand genieten, want tien minuten voor tijd bracht Drost Groningen weer op voorsprong op aangeven van Juninho Bacuna.

Maatsen zorgde vlak voor tijd voor de 2-2 door de bal bij de tweede paal binnen te tikken, maar in de extra tijd pakte Groningen toch nog de drie punten. Mahi stormde alleen op Zwarthoed af en besliste de wedstrijd.

NEC-Excelsior

Bij NEC-Excelsior was Mike van Duinen na een klein uur spelen de maker van het enige doelpunt. De spits kopte een voorzet van Khalid Karami fraai in de verre hoek.

Excelsior komt door de zege op plek twaalf in de Eredivisie. Het moet gek lopen wil de ploeg van coach Mitchell van der Gaag nog in de problemen komen.

De ploeg van coach Peter Hyballa is de slechtst presterende ploeg van dit kalenderjaar. De Nijmegenaren wisten sinds de winterstop slechts negen punten te pakken en verkeren daardoor in degradatienood.

Weinig kansen

De thuisploeg begon weliswaar feller, maar de eerste echte grote kans was voor de gasten. Henrico Drost kopte uit een hoekschop maar net naast.

Het was lang de enige goede mogelijkheid van de wedstrijd. NEC liet zich vooral gelden met schoten van afstand, terwijl Excelsior er maar niet in slaagde om door de Nijmeegse defensie te komen.

De treffer van Van Duinen kwam na krap een uur spelen dan ook uit de lucht vallen, maar was daarom niet minder fraai. De spits dook bij een voorzet van Karami tussen twee verdedigers op en kopte de bal tegendraads hoog in de hoek.

Hyballa bracht nog spelers als Kadioglu en Kevin Mayi om het tij te keren, maar Excelsior gaf vrijwel geen kans weg en bleef daardoor eenvoudig overeind. De Kralingers zijn er door de zege zo goed als zeker van dat zij de play-offs om promotie en degradatie ontlopen.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie