Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter vindt dat Michel Platini, die net als hijzelf momenteel geschorst is wegens corruptie, weer een rol moet krijgen binnen de wereldvoetbalbond of de Europese voetbalbond UEFA.

Zowel Platini als Blatter werd vorig jaar voor jaren uit het voetbal verbannen vanwege een dubieuze betaling van de Zwitser aan de Fransman van zo'n 1,8 miljoen euro in 2011.

De ethische commissie van de FIFA besloot het duo daarop voor acht jaar te schorsen vanwege "onethisch handelen". De straf van Blatter werd teruggebracht tot zes jaar, terwijl Platini uiteindelijk slechts vier jaar uitgesloten is.

"Ik vind dat hij moet terugkeren en dat onze schorsingen ongedaan moeten worden gemaakt. Dat moet worden gedaan door degenen die de schorsing hebben opgelegd", zegt de 81-jarige Blatter vrijdag in een interview met het Franse persbureau AFP.

Het internationaal sporttribunaal CAS bepaalde de lengte van de uiteindelijke schorsingen. "Maar zij kunnen die schorsingen niet terugdraaien. Dat moet de ethische commissie van de FIFA doen", aldus Blatter. "Ik heb bewijzen die daarvoor kunnen zorgen, maar die kan ik nu niet onthullen."

Egoïst

Eind maart haalde oud-UEFA-voorzitter Platini in een interview nog hard uit naar Blatter. De voormalig topspits noemde de Zwitser "grootste egoïst die ik ooit heb meegemaakt".

"Als hij dat zo ziet, accepteer ik dat", aldus Blatter. "Maar ik heb hem in 2007 geholpen om voorzitter van de UEFA te worden en we hadden een goede relatie, dus ik begrijp zijn houding niet helemaal."

Eduardo Li

De ethische commissie van de FIFA besloot vrijdag Eduardo Li, oud-voorzitter van de voetbalvond van Costa Rica, een levenslange schorsing op te leggen wegens zijn aandeel in het grootschalige corruptieschandaal binnen de FIFA.

De 58-jarige Costa Ricaan behoorde tot de zeven voetbalbobo's die in mei 2015 werden opgepakt en vervolgens uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Blatter is naar eigen zeggen ook onderzocht door de Amerikaanse justitie, maar geen verdachte in het onderzoek. "Ik heb niets fout gedaan", aldus de voormalig preses.