Voormalig Engels international Ugo Ehiogu is vrijdag op 44-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartstilstand.

Ehiogu was trainer van Tottenham Hotspur onder 23 jaar en kreeg de hartstilstand donderdag op het trainingsveld. De oud-verdediger werd daarna naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vrijdagochtend overleed.

"Woorden kunnen de schok en het verdriet bij onze club niet beschrijven. Ugo's aanwezigheid is onvervangbaar. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Gemma en zijn familie", zegt hoofd opleidingen John McDermott van Tottenham Hotspur in een verklaring op de clubsite.

Spits Harry Kane, die de jeugdopleiding van Tottenham doorliep, zegt dat Ehiogu heel belangrijk was voor zijn ontwikkeling en roemt hem vanwege zijn sterke karakter.

Zaterdag wordt Ehiogu herdacht voorafgaand aan de halve finale van de FA Cup op Wembley tussen Chelsea en Tottenham Hotspur. Een minuut lang wordt er voor hem geapplaudisseerd en beide ploegen spelen met rouwbanden.

Engeland

Ehiogu begon zijn profloopbaan in 1989 bij West Bromwich Albion en debuteerde in 1992 namens Aston Villa in de Premier League. Bij de club uit Birmingham groeide hij uit tot international. Hij was ook actief voor Middlesbrough, Leeds United en Rangers FC en sloot zijn loopbaan in 2009 af bij Sheffield Wednesday.

Van 1996 tot 2001 speelde Ehiogu vier interlands voor Engeland. Een van die vier interlands was in augustus 2001 tegen Nederland. Oranje won die oefenwedstrijd op White Hart Lane met 0-2 door doelpunten van Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij.

Eerder dat jaar maakte Ehiogu zijn enig interlandtreffer. Hij scoorde op Villa Park in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje. Engeland won met 3-0.