Vanaf het seizoen 2018/2019 wordt bij alle wedstrijden in de Eredivisie gebruik gemaakt van videoarbitrage. Dit seizoen werd er al bij een aantal bekerwedstrijden getest.

In maart van vorig jaar werd door wereldvoetbalbond FIFA besloten tot tests met de videoscheidsrechter. Op 1 september was Björn Kuipers de eerste arbiter die bij de oefeninterland Italië-Frankrijk gebruik kon maken van de liveverbinding.

De KNVB is internationaal voorloper bij het gebruik van de videoscheidsrechter. In september was het bekerduel Ajax-Willem II (5-0) de eerste officiële wedstrijd waarbij er gebruik werd gemaakt van video-arbitrage.

"Wij gaan volgend seizoen meer bekerwedstrijden doen. En vanaf seizoen 2018/2019 alle Eredivisiewedstrijden", zegt Mike van der Roest, projectleider videoarbitrage bij de KNVB, donderdag tegen de NOS.

"De FIFA heeft met alle voetbalbonden een traject afgesproken. Dat betekent tot en met 2018 testen. Tot die tijd zal er niets veranderen. Er wordt veel getest."

Hilversum

De videoscheidsrechter zal vanaf het seizoen 2018/2019 in Hilversum zitten tijdens de wedstrijden. Daarmee werd dit seizoen al geëxperimenteerd in de halve finales van de KNVB-beker.

"We zitten in een studio met alle faciliteiten om de wedstrijd met een live-verbinding met videoscheidsrechter te doen", aldus Van der Roest. "We willen meerdere wedstrijden op een dag kunnen doen, zonder dat videoscheidsrechters het hele land door moeten crossen naar alle stadions."

In het bekertoernooi werd er dit seizoen ook getest met on-field review, waarbij de scheidsrechter beelden kan terugzien op een scherm langs het veld. Dat geldt als aanvulling op de videoscheidsrechter.