Als Ajax geen vroeg doelpunt incasseert in de return Schalke 04 staat niets een vervolg in de Europa League in de weg, voorspelt Youri Mulder. De uitstekende uitgangspositie door de 2-0 zege in de thuiswedstrijd moet donderdagavond de doorslag geven in Gelsenkirchen.

De Amsterdammers wonnen vorige week door twee doelpunten van Davy Klaassen overtuigend van de Duitsers, al had de score nog hoger uit kunnen vallen. Ook Mulder, oud-speler van Schalke, genoot van het spel van Ajax.

"Het grote voordeel van Ajax is dat ze als team goed voetballen, maar ook momentenvoetballers hebben", aldus de tv-analist. "Als ze een keer wat minder spelen, dan hebben ze met spelers als Hakim Ziyech en Bertrand Traoré de individuele klasse om toch een goal te maken."

Tegenstander Schalke 04 verloor afgelopen weekend in de Bundesliga van hekkensluiter Darmstadt 98. Wisselvalligheid is volgens Mulder het grote manco van zijn oude club, maar zorgt er ook voor dat het tweeluik in de Europa League nog niet gespeeld is.

Te voorzichtig

"Het is op en af met Schalke dit seizoen, ze kunnen opeens weer goed voor de dag komen als ze onder druk staan. Ik vond ze te voorzichtig in eerste wedstrijd tegen Ajax, dat zullen ze nu willen voorkomen. Ze hebben echt een vroege goal nodig, dan gaat het los. Ajax moet uitkijken dat het geen vechtwedstrijd wordt."

Het strijdplan voor de Amsterdammers is volgens Mulder duidelijk. "De omstandigheden zijn anders, maar Ajax moet gewoon spelen zoals ze vorige week deden. Toen zaten ze er bij balverlies bovenop en creëerden ze in balbezit veel één-tegen-één-situaties. Het wordt heel moeilijk, maar Ajax gaat het halen."

Op de kaart

De eerste kwartfinale in de Europa League tussen Ajax en Schalke was volgens Mulder goed voor het hele Nederlandse voetbal. "Dit zet Nederland weer op de kaart, vooral omdat Ajax met veel eigen jeugd speelt", aldus de oud-international.

"In Duitsland zijn ze echt geschrokken, ze dachten dat ze op de goede weg waren. Na de wedstrijd heb ik veel berichten gekregen van mensen die onder de indruk waren van Ajax. Duitsland loopt toch nog achter op Nederland qua opleiding, zeiden ze."

Mulder ziet dat Nederland weer wat opkrabbelt na de sportieve malaise van afgelopen jaren. "De ontwikkeling van talent gaat altijd met golfbewegingen. Het lijkt nu wat minder te worden in Duitsland, terwijl er in Nederland weer een hoop talenten doorkomen. Eerder gebeurde dat bij Feyenoord en nu bij Ajax."

Jonge jongens

Volgens Mulder maakt Ajax-trainer Peter Bosz bovendien de juiste keuzes. "Dat zie je bijvoorbeeld aan Donny van de Beek. Die was uitstekend als vervanger van Lasse Schöne vorige week. Ook jongens als Justin Kluivert en Matthijs de Ligt zou ik weer laten spelen. Dat is het goede van Bosz, die gooit gewoon de jonge jongens erin."

"In Gelsenkirchen zal er een geweldige ambiance zijn, dat maakt iets los bij de jonge spelers. Door die sfeer kunnen ze boven zichzelf uitstijgen. In grote wedstrijden zoals deze krijgen ze vleugels."

Traoré speelde als vervanger van Kasper Dolberg sterk in het heenduel met Schalke, zag ook Mulder. "Hij maakt een heel goede indruk de afgelopen weken. Hij draaide de verdedigers van Schalke helemaal dol. Ik zou Traoré in deze vorm altijd opstellen."

De wedstrijd in de Veltins-Arena begint donderdagavond om 21.05 uur en staat onder leiding van de Roemeense arbiter Ovidiu Hategan.

Bekijk het programma en de uitslagen in de Europa League