Olympique Lyon en Besiktas zijn woensdag door de disciplinaire commissie van de UEFA voorwaardelijk uitgesloten van Europees voetbal. Beide clubs krijgen daarnaast een boete van 100.000 euro.

Lyon en Besiktas worden bestraft voor de ongeregeldheden in Frankrijk vorige week. Vlak voor het heenduel in de Europa League (2-1) braken rellen uit op de tribune. 

Supporters van beide clubs raakten slaags met elkaar en gooiden met vuurwerk, waarna honderden fans het veld op vluchtte om zichzelf in veiligheid te brengen. De wedstrijd begon drie kwartier later dan gepland.

Vijf agenten en twee fans raakten gewond en twaalf mensen werden gearresteerd. 

Organisatie

Volgens de disciplinaire commissie van de UEFA zijn beide clubs schuldig aan de ongeregeldheden. Daarnaast wordt Lyon een "gebrekkige organisatie" en het blokkeren van de trappen op de tribune verweten.

Als Lyon zich plaatst voor de Champions League of de Europa League, dan moeten de wedstrijden probleemloos verlopen.

Gaat het binnen nu en twee jaar opnieuw mis, volgt uitsluiting voor een seizoen. Voor Besiktas geldt hetzelfde. De Turkse club heeft al aangegeven in beroep te gaan tegen de straf. 

Voorzitter Jean-Michel Aulas van Olympique Lyon heeft juist vrede met de straf. "Het is een eerlijke beslissing. We waren verrast door de geweldadigheid van onze fans. Ik weet nog niet of we in beroep gaan, maar we hebben respect voor de straf."

Bastia

In de Franse competitie ging het zondag tussen Bastia en Lyon ook mis. Spelers van Olympique Lyon, onder wie Oranje-international Memphis Depay, werden tijdens de warming-up aangevallen door een groep fans van Bastia.

Pas in de kleedkamer waren de voetballers van Lyon veilig. Het duel begon met vertraging, en werd in de rust gestaakt toen het wederom misging.

Bastia liet dinsdag al weten dat de supporters die betrokken waren bij de ongeregeldheden van zondag een stadionverbod voor het leven krijgen.