Roger Schmidt lijkt de eerste keus van de KNVB te zijn als opvolger van de ontslagen bondscoach Danny Blind. Achter de Duitser zou Henk ten Cate als nummer twee op de lijst bij de bond staan.

Volgens De Telegraaf hoopt de KNVB 50-jarige Schmidt voor 1 mei aan te stellen als nieuwe bondscoach. Hij zit sinds begin maart zonder club, nadat hij ontslagen werd bij Bayer Leverkusen.

De KNVB is al op zoek naar een nieuwe bondscoach sinds Danny Blind eind maart na het 2-0 verlies tegen Bulgarije uit zijn functie werd ontheven. Door die nederlaag zakte Oranje naar de vierde plek in groep A van de WK-kwalificatie.

Louis van Gaal, Ronald Koeman en Frank de Boer lieten al snel weten niet geïnteresseerd te zijn, waarna technisch directeur Hans van Breukelen en commercieel directeur Jean-Paul Decosseaux in gesprek gingen met de dragende spelers Arjen Robben, Wesley Sneijder en Kevin Strootman, de technisch directeuren van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ, adviseur Van Gaal en de huidige staf van Oranje.

De uitkomst van die gesprekken is dat de bond niet verder wil met interim-coach Fred Grim, die na het ontslag van Blind op de bank zat in het met 1-2 verloren oefenduel met Italië. Schmidt en Ten Cate kwamen als belangrijkste kandidaten naar voren. Het hangt van de nieuwe bondscoach af of er in de toekomst nog een functie is voor Grim.

Happel

Schmidt kan de eerste buitenlandse bondscoach worden bij Oranje sinds Ernst Happel in 1978. Onder de Oostenrijker haalde het Nederlands elftal de finale van het WK in Argentinië, waarin het gastland na verlenging met 3-1 te sterk was.

Met Red Bull Salzburg won Schmidt in 2014 de dubbel in Oostenrijk. In dat jaar maakte zijn club indruk door Ajax op overtuigende wijze (0-3 en 3-1) uit te schakelen in de zestiende finale van de Europa League.

Een jaar later vertrok Schmidt naar Leverkusen. Hij leidde die club in zijn eerste jaar naar de vierde plek in de Bundesliga en in 2016 eindigde Leverkusen zelfs als derde. Dit seizoen waren de prestaties een stuk minder, waarop Schmidt werd ontslagen. Op dat moment bezette Leverkusen de negende plek.

Ten Cate

De 62-jarige Ten Cate staat momenteel onder contract bij Al-Jazira in Abu Dhabi. In het verleden was hij onder meer hoofdtrainer bij Ajax, Vitesse en Panathinaikos. Ook werkte Ten Cate als assistent bij FC Barcelona en Chelsea.

Ten Cate stelde zondag nog niet benaderd te zijn door de bond. "Ik heb niets gehoord van de KNVB en ook met niemand gesproken. Meer kan ik er niet over zeggen", zei de ervaren oefenmeester tegen Voetbal International.

"Ik heb eerder gezegd dat ik me vereerd voel dat mijn naam wordt genoemd. Dat is alles. Wel ga ik nadenken over mijn toekomst, maar pas nadat we met Al-Jazira kampioen zijn geworden."

Prestatiecontract

De KNVB zou met de nieuwe bondscoach een prestatiecontract willen opstellen. Als Oranje zich niet weet te plaatsen voor het WK 2018 is Rusland, dan kan de KNVB zich beraden over de positie van de bondscoach. Indien de nieuwe keuzeheer Oranje wel naar het WK weet te leiden, dan zal hij de selectie ook tijdens het eindtoernooi coachen.

Op 31 mei speelt Oranje zijn eerstvolgende wedstrijd, een oefenduel in Agadir met Marokko. Daarna staan er een oefenwedstrijd tegen Ivoorkust (4 juni) en een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (9 juni) op het programma.

Bekijk de stand en het programma in de WK-kwalificatie